Bäckman målskytt och framspelare när Frölunda krossade Mif

”Det stämmer bättre”

HOCKEY

GÖTEBORG

Nu piggnar de till - NHL-stjärnorna i Frölunda.

- Det stämmer bättre och bättre, menar Christian Bäckman.

Som var både målskytt och framspelare när Malmö kördes över med 8-1.

Det har snackats mycket om NHL-proffsen - som ännu inte är uppe i normal standard. i SVT:s Hockeykväll valde Peter Jihde att kalla dem för "NHL-turisterna".

- Ja, jag hörde det, säger försvarsjätten Christian Bäckman och ler.

- Men det var väl bara i första matchen mot Linköping som vi var riktigt trötta. Nu tycker jag det stämmer bättre och bättre.

Som mot Malmö, då Frölunda gjorde åtta mål.

Christian Bäckman var precis som Per-Johan Axelsson och Samuel Påhlsson en av matchens nyttigaste spelare. Bäckman inledde målfesten med ett välplacerat skott i krysset, från strax innanför blå linje i power play, och i tredje perioden bröt han in framför mål för ytterligare utdelning men då tappade han pucken till Martin Plüss, som fick göra sitt första mål i Frölunda.

Hela laget var bra

- Den här matchen stämde det ju bra för hela laget, menar Bäckman.

- Men jag tycker Malmö vek ner sig ordentligt, dom hade ju ändå chansen när det fortfarande var 2-1. Kändes lite konstigt, jag minns Malmö som ett riktigt tufft och svårspelat lag, innan jag blev proffs.

Christian Bäckman och hans sambo Jeanette brukar packa väskor vid den här tiden i september. Tillsammans med lille William, 3 år, brukar de lämna när höstvindarna intar västkusten, för att åka över till St Louis. Men den här gången blir de kvar i lägenheten i centrala Göteborg.

- Egentligen passar det ju väldigt bra, eftersom vi ska ha barn i december. Det blir så mycket mer praktiskt att vara hemma i Sverige då, säger han.

"Stort att få vara med"

Tror du att lockouten varar hela vintern och att det blir fler såna här kvällar med Frölunda?

- Vi har ju ställt in oss på det och det pågår ju inte ens förhandlingar just nu.

- Men såna här kvällar, ja, det är ju stort att få vara med i en sån här match och till och med få göra mål. Det är bra för självförtroendet.

Under åren i NHL har du haft bra koll på Frölunda?

- Ja, både via internet och snack med exempelvis Magnus Kahnberg. Visst har jag haft koll.

Ser du någon nackdel med konflikten?

- Ja, det skulle ju vara att det faktiskt gick riktigt bra för mig där borta förra säsongen och att jag inte alls vet vad som väntar när vi återvänder. Vi vet ju inte ens hur intresset påverkats av att kanske en hel säsong blivit inställd. Det oroar mig lite.

- Men samtidigt känns det bra att vara igång. Många av kompisarna där borta kan ju bara träna och vänta.

Nu väntar några dagars vila. Ni kan ni njuta extra av utklassningen mot Malmö?

- Ja, nu är alla i laget riktigt glada. Då kanske vi slipper gristräningar från tränarna, avslutar Christian Bäckman och ler på nytt.

Thomas Tynander