Modospelare i hockeybråk

Förbundet: Att han skiter i oss är allvarligt

HOCKEY

Ännu ett hockeybråk skakar Ishockeyförbundet.

Modo-talangen Joakim Lindström har åkt och spelat för AHL-laget Syracuse – utan tillstånd från förbundet.

Nu riskerar han att stängas av från hockey i Europa.

– Att han skiter i oss är allvarligt. Vi ska titta på det här fallet, säger Michael Englund, generalsekreterare i Svenska Ishockeyförbundet.

Foto: Jonas Bilberg
Joakim Lindström.

Modo-talangen Joakim Lindström, 21, har haft en tung säsong i elitserien. När NHL-lockouten blev ett faktum fick han sparsamt med istid och under slutspelet var han inte ens ombytt.

Hamnade i kläm

Lindström var en av många unga som hamnade i kläm när NHL-proffsen tog över elitserien. När Modo blev utslaget från slutspelet såg Lindström och hans agent Peter Wallén chansen att ge Lindström erfarenhet från hockey i Nordamerika.

Lindströms målsättning är NHL och han står högt i kurs hos Columbus som valde honom redan i andra rundan 2002.

Sedan en vecka finns Lindström hos Columbus farmarlag Syracuse. Han har inväntat att få sitt transferkort påskrivet av Svenska Ishockeyförbundet. Ansökan skickades in för två veckor sedan.

Egentligen får inga övergångar äga rum efter 31 januari, men den här säsongen har trion Henrik Tallinder, Kristian Huselius och Andreas Lilja beviljats undantag efter det nämnda datumet.

Stödjer dispens

– Vi vill att Lindström ska få spela hockey den här säsongen. Därför har vi tackat ja till Syracuses inbjudan. Modo har också gått med på att avbryta anställningen med omedelbar verkan och skrivit ett brev till tävlingsnämnden där de förklarar att de stödjer Jockes dispensansökan, säger Peter Wallén.

Nu har Lindström redan gjort debut för Syracuse i AHL. Han har spelat två matcher och i debuten 25 mars noterades han för ett mål i matchen. Men Svenska Ishockeyförbundet ser mycket allvarligt på Lindströms agerande.

– Han skiter i oss och det är inte bra. Vi ska behandla hans ärende nästa onsdag på ett styrelsemöte, säger Michael Englund.

Fallet Lindström är mycket speciellt och något liknande har inte inträffat tidigare i svensk hockey.

Därför är det inte Svenska Ishockeyförbundets tävlingsnämnd som behandlar ärendet utan förbundsstyrelsen.

Avstängning

– Vi har möte på onsdag och att Lindström redan åkt till Syracuse underlättar inte för honom, säger Michael Englund.

Englund vill inte svara på vilken påföljd Lindström kan få för att han struntat i hockeyförbundets regler. Tävlingsnämndens Lars G Karlsson berättar att det bara finns två möjliga bestraffningar.

– Det är böter eller avstängning, säger Lars G Karlsson.

Blir Lindström avstängd kan han inte spela i något landslag eller skriva på för någon europeisk klubb innan avstängningen löpt ut.