”Vi har ett guld att förlora”

Peter Wennman i huvudet på Sheldon Souray

Foto: Micke Solebris
Stolt indian Uppväxten i ett indianreservat har präglat Färjestadbacken Sheldon Souray och hjälpt honom att bli mentalt stark. I fjol åkte hans Montreal ut i Stanley Cup-slutspelet mot Tampa Bay - nu vill han ta hem SM-guldet med Färjestad. Men först måste Göteborgs indianer, Frölunda Indians, besegras.
HOCKEY

KARLSTAD

Ni vet hur lustigt det kan låta när man översätter namn på indianer i gamla filmer, så vad borde man kalla en tvättäkta cree-indian som Sheldon Souray?

Slåss-Med-Pojkar?

Skjuter-Med-Klubbor?

Retas-Med-Salo?

Näe - spelar man i Färjestad Wolves är det självklart:

Dansar-Med-Vargar.

Namn: Sheldon Souray. Ålder: 28. Född: Elk Point, Kanada. Uppväxt i det lilla reservatet Fishing Lake på gränsen mellan Alberta och Saskatchewan. Längd: 195 centimeter. Vikt: 105 kilo. Årsinkomst: Drygt 17 miljoner kronor. Familj: Hustrun Angelica Bridges, skådespelerska och modell, samt dottern Valentina, 18 månader. Klubbar: Spelar nu i Färjestad. Tillhör Montreal Canadiens. Spelade tidigare i New Jersey Devils. Aktuell: En äkta indian av stammen cree som i dag möter Frölunda Indians i den första SM-finalen i ishockey.

Det namnet är visserligen redan snott av Kevin Costner, men what the heck...Sheldon har dansat in som en skön profil i den där varglyan i Karlstad och fick Fröken Fräken ifrån Fryken välja mellan Costner och Souray så...ja, utgången av den matchen är väl inte helt klar.

Vi pratar ju om "hockeyns sexigaste man", i alla fall om man får tro en omröstning i nordamerikansk tv.

Vi skulle också kunna tala en del om frugan Angelica Bridges, om Playboy och Baywatch, om jättepolaren Marcus Schenkenberg och diverse kändispartyn, men nu är det ju faktiskt hockey på gång.

Första SM-finalen i dag, den stolte indianen Sheldon Souray mot - Frölunda Indians.

Ja, du fattar att jag måste göra den vinkeln.

- Självklart, det har jag inga problem med. Allt som är bra pr för mitt folk köper jag direkt.

Ser ingen diskriminering

Kan du begripa att det fanns grupper som protesterade när Frölunda tog indianen som symbol?

- Well...jag vet att Chicago Black Hawks hade samma problem för många år sen. Men det handlar ju faktiskt bara om en logotype på en tröja. Jag kan inte se några spår av diskriminering i det. För mig personligen framstår Chicagos och Frölundas tröjor som världens vackraste.

Hallå, du ska möta dem...

- Jag vet! Men jag måste väl vara ärlig? Frölunda har Sveriges snyggaste hockeytröjor, de har också ett närmast komplett lag som ser imponerande starkt ut och det var faktiskt nära att jag hamnade i Göteborg. Men med facit i hand är jag glad att det blev Karlstad, jag trivs fantastiskt i småstadsmiljön.

Måste kunna skoja

Du befinner dig i världens mest politiskt korrekta land just nu. Man får inte skoja om nånting. En artist (Henrik Schyffert) klädde ut sig till indian och kallade sig Rakade Bävern i en tv-show. Genast kom det tunga insändare på debattsidorna.

- Det finns alltid några som tar illa upp. Men min åsikt är att man måste kunna skratta åt sig själv, att inte ta allting på allvar. Jag tänker på alla amerikanska tv-shower...det finns lysande svarta komiker som står och kallar sig själva "niggers" kväll efter kväll och liksom tar udden ur ordet. Det blir ju väldigt jobbigt om alla människor hela tiden söker en anledning att känna sig förtryckta.

Gamle Islandershjälten Bryan Trottier är indian, vet jag. Finns det fler?

- Oh ja, det har funnits många genom åren. I NHL i fjol fanns det kanske sex-sju. En av dem var Sandy MacCarthy i Rangers, som är mohawk.

Kanske en dum fråga, men - finns det något i ditt indianblod som gjort dig till en bättre hockeyspelare?

- Ingen dum fråga alls. När jag var ung grabb och kom från reservatet Fishing Lake (375 invånare) i Alberta hade jag många fördomar att slåss mot. Mina gener gjorde mig mentalt stark. Jag hittade en inre motivation. Så svaret är ja.

Jag har varit i Saskatchewan, alldeles nära den plats du växte upp. Det var det kallaste helvete jag upplevt.

- Det beror på prärien, det finns inget som skyddar mot vinden. Ingenstans att gömma sig. Det kan verkligen bli vidrigt. Men på sommaren...vildmarken, sjöarna, stugorna, djuren...du skulle se. Så vackert. Som ett naturreservat. Det är kanske därför jag älskar den svenska miljön: jag är en countryboy.

Nåja, du har hus i Los Angeles också.

- Jo. Min fru och min dotter är där nu. Man kan säga att jag har det bästa av två världar.

Vad skulle ett SM-guld betyda för dig?

- Enormt mycket! Det säger jag inte bara för att det låter bra.

Färjestad har väl allt att vinna.

- Nä, vi har ett guld att förlora. Så måste man tänka. I senaste Stanley Cup slog vi i Montreal ut Boston, och alla var jättelyckliga. Sen åkte vi ut mot Tampa. Va faan! Vad är det för vits om man inte når ända fram?

Ser Frölunda som favorit

Men Frölunda måste vara tung favorit.

- Definitivt. De har det bästa lag jag sett här. Men det innebär också en viss press på dem. Jag är i alla fall säker på att det blir mycket bra hockey i finalmatcherna.

Som back i Montreal Canadiens har du mycket att leva upp till. Några förebilder?

- En riktig superidol: Scott Stevens. När jag kom till New Jersey och fick spela med honom var det som en dröm...mannen är helt enorm. Andra som jag beundrar är Scott Niedermayer och min kompis här i Färjestad - Zdeno Chara.

Du har haft flyt med undervisningen.

- Ah, jag vet vad du menar...jag hade både Slava Fetisov och Larry Robinson som coacher i Devils. Vilken bondtur! Två fenomenala backar. Om man har lyssnat på deras råd är det rätt svårt att göra fel på isen.

Och svenska backar som du mött i NHL?

- Jag gillar Nicklas Lidström och Mattias Norström. Sen minns jag också Börje Salming, som är en legend. Han är en av de bästa genom tiderna. Tänk att han kom från ett litet land och gjorde sig ett namn i NHL under de tuffa förhållanden som gällde då...det måste ha varit en ruskig prestation.

Förvånad över VM-återbud

Nu vill inte de svenska stjärnorna spela i Tre Kronor längre, tycks det.

- Jag har läst om alla återbud och är förvånad. Jag förstår de som inte spelat nånting under säsongen, som Sundin och Lidström, det skulle bli för mycket tryck på dem att komma in i ett VM och prestera underverk. Men de andra...tja, jag vet inte. Jag kan inte döma nån. De kanske har goda anledningar.

Och om du själv blir uttagen till VM i Wien?

- Har ännu inte hört nåt från Team Kanada. Men om de ringer så är saken klar för min del. Jag skulle aldrig, aldrig, aldrig säga nej.

Souray om…

Peter Wennman