Statistikmatchen i 10 ronder

Färjestad har busarna – Frölunda målvakten

HOCKEY

Siffrorna gäller i slutspelet om inget annat anges.

Rond 1 Målvakter

Kommentar: Frölunda kopplar greppet direkt på viktigaste posten. Henrik Lundqvist var bäste målvakten i grundserien och har höjt sig ytterligare två snäpp i slutspelet. Gerber har också förbättrat sin räddningsprocent i slutspelet, men bara marginalt.

Ställning: 1-0

Rond 2 Matchvinnare

Frölundas 5 bästa målskyttar:

Färjestads 5 bästa målskyttar:

Kommentar:

Frölunda har de klart vassaste målskyttarna. Frölunda har gjort 35 mål på nio matcher i slutspelet, Färjestad 33 på tio. Färjestad har större spridning på målskyttet, vilket kan ses som positivt. Men göteborgarna har fler matchvinnartyper.

Ställning: 2-0

Rond 3 Busarna

5 mest utvisade Frölunda:

5 mest utvisade Färjestad:

Kommentar: Här är det inget snack. Färjestad är är både tuffare och elakare. Värmlänningarna hade överlägset flest utvisningsminuter redan i grundserien. Snälla pojkar får sällan kyssa stora pokaler och Färjestads Chara och Souray kommer att smälla på och utmana så fort de får chansen.

Ställning: 2-1

Rond 4 Power Play

Kommentar: Frölunda var bäst av alla lag i grundserien, men har varit usla i power play i slutspelet. Här krävs skärpning. Färjestad har hållit ungefär samma nivå som under grundserien hittills i slutspelet. Men totalt över säsongen är det fortfarande en liten övervikt till Frölundas fördel.

Ställning: 3-1

Rond 5 Box Play

Kommentar: Färjestad var marginellt bättre i box play i grundserien. I slutspelet har Frölunda varit överlägset. Bara två insläppta mål i box play på nio spelade slutspelsmatcher. Det är en jämn rond sett över hela säsongen. Båda lagen tillhör toppskiktet då det gäller att försvara sig i numerära underlägen.

Ställning: 4-1

Rond 6 Inbördes möten

Kommentar: Från och med SM-finalen 2003 har Frölunda vunnit åtta av tolv möten, ett har slutat oavgjort och Färjestad har bara vunnit tre. Även om det har nästan alltid varit jämna matcher, är det ett styrkebesked att vinna så ofta som som Frölunda gjort.

Ställning: 5-1

Rond 7 Slutspelsform

Kommentar: Frölunda har gjort fler mål och släppt in färre. Notera att Färjestad har negativ skottstatistik totalt, trots att laget vunnit åtta av de tio slutspelsmatcher man spelat.

Ställning: 6-1

Rond 8 Finalrutin

Kommentar: Färjestad har spelat överlägset flest SM-finaler, men med så stjärnspäckade lag spelar det förmodligen inte lika stor roll som vanligt.

Ställning: 6-2

Rond 9 Bästa kedjorna

Kommentar: Frölunda har fyra mycket starka kedjor, där den rena NHL-kedjan med Daniel Alfredsson som stor målkung klivit fram. Alfredsson har själv gjort åtta av kedjans elva mål. I Färjestad är kedjan med Mathias Johansson och Marcel Jenni den som producerat mest i slutspelet. Men Frölunda har större bredd

Ställning: 7-2

Rond10 Bästa backarna

Kommentar: Frölundas backpar Christian Bäckman/Sami Salo har överlägset bäst plus/minus i slutspelet. Zdeno Chara och Radek Hamr är Färjestads bästa backpar. Tjecken Hamr är faktiskt statistiskt bäst med sina tre mål och +10. Men det hjälper inte mot Frölundas bredd.

SLUTSTÄLLNING:8-2