För fegt för ett SM-guld

Frölunda måste in i skiten och fajtas med de elaka jättarna

1 av 3 | Foto: LASSE ALLARD
RÄDDA INDIANER Färjestads bjässe Zdeno Chara har inga problem att hålla undan Frölundas Martin Plüss. Så såg matchbilden ut i Karlstad i går när FBK vann den första SM-finalen med 4-2.
HOCKEY

KARLSTAD

Det finns en zon, en tunn tunn zon, framför Färjestads mål som avgör den här SM-finalserien.

Vågar Frölunda gå in i den?

Vågar de försöka ta sig in bakom Färjestads rekordelaka Sheldon Souray och Zdeno Chara?

Eller fortsätter de fega ur som i går?

Jag tror hela Hockeysverige höll andan när den väldige Chara tacklade Frölundas superstjärna Daniel Alfredsson stenhårt bakom målet efter 8.45 i första perioden.

De är lagkamrater i vanliga fall i Ottawa, i går mosade 118 kilo Chara Alfredsson och de föll ihop i en hög av mjölksyra.

Båda reste sig. Men det satte en nivå för matchen. Ingen skulle skonas, inte ens Alfredsson, inte ens Charas kapten i Kanada.

Frölunda förlorade matchen där. De var ett slaget lag. Ett skrämt lag.

Nu har Färjestad kopplat greppet

De försökte komma in i matchen men de försökte inte på rätt sätt, för det enda sättet att slå det här motståndarlaget är att ta sig in innanför backarna framför målvakten Martin Gerber som tar distansskotten men lämnar returer och som inte är omänsklig om man skjuter från nära håll. Han är stor, men han kan inte göra sig lika stor som Henrik Lundqvist.

Färjestad har kopplat greppet om den här finalserien nu. De har smugit fram hela säsongen och varvat ganska bra insatser med några få lysande och betydligt fler rätt mediokra. De har smugit och låtit Frölunda stå för briljansen och favoritskapet.

Inför finalerna var den allmänna uppfattningen att hade Färjestad förlorat i går hade det blivit tungt eftersom Frölunda har fördel av fler hemmamatcher och fler klasspelare. Men Färjestads form har varit på väg uppåt hela säsongen och de har bara förlorat fyra matcher och vunnit 23 sen nyår.

Det är mästarklass.

Järnhård Souray

Färjestad har inte Daniel Alfredssons briljans och prickskytte.

Men de har Chara.

Jag tror det går på ett ut och de har Sheldon Souray som är så elak att man kan skrämma både små och stora barn med honom. Han är nån slags indian och Karlstadpressen har skojat med honom och skrivit att han ska få skalpera deras reportrar om Färjestad vinner. Han har poserat i indiandress och låtit meddela att det där laget som kallas Frölunda Indians - vilket ju blir ett lite löjligt namn när det finns riktiga indianer på isen - ska vara rätt försiktiga när de möter honom.

Jag har varit i hans hemtrakter bland indianerna i Alberta och de verkade vara ett sällsynt stolt släkte. Järnhårda.

Han längtar hem, sa han i går, man han trivs i Karlstad, och han trivs på isen när han verkligen känner att han satt sig i respekt. Han slängde ur sig en varning till Peter Högardh i går. Bara så att han ska börja fundera. Han sänkte Magnus Kahnberg med en väl timad tackling. Han gör tacklandet till en konst och det är mera sensualism än brutalitet i hans rörelser för oss som gillar hård hockey.

Och framför mål är han stundtals nästan ensam.

Frölundaspelarna verkar knappt våga gå in i hans reservat.

Jag räknade bara till några få sekvenser där de försökte ta sig in under hans hud och verkligen utmana. Det såg inte bra ut. Jens Karlsson, som är Frölundas mest hänsynslösa spelare - både mot sig själv och motståndare - satt på bänken i går men han kanske skulle behövas för att provocera. För att visa att de vågar. Högardh försökte. Högardh vågade. Men det räckte inte.

Om Frölundas ska kunna vinna de här matcherna måste de sluta fega.

Sluta vara såna chicken.

Måste våga ta sig in mellan backar och mål. Våga gräva i skiten.

- Vi är inne i skiten nu, sa Stephan Lundh efter matchen.

Men jag tycker att han har fel. Jag tyckte att det var just det de inte var. Zonen framför mål var tom på indianer om vi med indianer menar de där bleka ansiktena från Göteborg.

De var ganska sällsynta i zonen framför backarna också.

Oj, en som vill spela VM...

Daniel Alfredsson var dominant men han vågade aldrig gå in i de där speciallägena framför backarna, mitt i skottsektorn, som han gjorde gång på gång mot mera vänligt inställda djurgårdare. Han cirklade mest i går. Sköt för lite.

Han måste övertyga de andra om att de måste sluta fega nu om de ska han en chans mot elaka Färjestad.

???

Jonas Höglund är bitter för att han inte ens nämns som en tänkbar VM-spelare.

Hallå - hörde du, Bengt-Åke. Här finns en kille som VILL spela VM. Ring direkt.

???

Sen blir det kanske en annan sak om domarna plötsligt börjar ta utvisningar när Souray crosscheckar sina motståndare i ryggen framför mål hela tiden.

Eller att Frölunda kunde haft ledningen med med 2-0 redan efter 21 sekunder när Färjestad fortfarande sov.

Som sagt; det är en tunn, tunn zon i ishockeyn...