10 frågor som ger svaret på finalgåtan

HOCKEY

GÖTEBORG

Det var utskåpning. Det var fart och finess mot hopplös brutalhockey. Det var 5-0 till Frölunda.

Och nu tror Sportbladets Mats wennerholm att Frölunda vinner med 4-1 i matcher.

Varför? Jo, därför att tio frågor ger samma svar.

Frölunda är inte fega, skriver Mats Wennerholm. Och det är en av anledningarna till varför Göteborgarna vinner.

1. Varför är Frölunda bättre än Färjestad?

- Bredden på truppen. Frölunda har större djup. Går vi till botten hittar vi en fjärdekedja i Färjestad som består av Calle Steen, Oscar Steen och Emil Kåberg. I Frölunda heter de Magnus Kahnberg, Joel Lundqvist och Jari Tolsa. Jag vet att färjestadscoachen Leif Strömberg älskar sina gamla boforsare. Men det hjälper inte. I dagsläget är det klasskillnad.

2. Men hallå, nu är du ute och cyklar. Sheldon Souray och Zdeno Chara mosar ju allt och alla?

- Ja, exakt så tror jag att Färjestad vill att Frölunda ska tänka. Två stora, tuffa backar som ska skrämma motståndarna. Sheldon Souray är en skön typ, som gör allt för laget och säger det han vet att han måste säga. Han är inte så elak som han ser ut. Men ingen i Frölunda går på finten och är för rutinerade att ge sig in i det psykkriget. Hade de gjort det hade det varit fördel Färjestad.

3. Vilken är den avgörande skillnaden mellan lagen?

- Fart. Och farten dödar. Frölunda är ett oerhört rörligt lag, med speed och ett spelsystem som alla kan utantill. Jag har aldrig sett ett så offensivt skickligt lag i elitserien tidigare, vilket inte är konstigt med tanke på alla spelare från NHL.

4. Är Henrik Lundqvist bättre än Martin Gerber?

- Absolut. Henrik Lundqvist är en av världens bästa målvakter i dag. Utan någon som helst tvekan. Jag har sett dem alla och Henke har tagit steget in bland de absolut bästa den här vintern. Låt nu inte den svenska jantelagen drabba honom. Djurgårdstränaren Niklas Wikegård tillhör dem som gjort sitt bästa för att nedvärdera honom som målvakt. Men det omdömet räknar jag till kategorin ren avundsjuka. Henke är på väg att bli vår bästa målvakt genom tiderna.

5. Frölunda är fröknar, Färjestad är män. Det avgör till slut?

- Nu är det mig ni talar med. Inte Leif Boork. Här försöker vi inte ta några lättköpta poäng.

6. Aha, sur på Expressen? Din kompis Lasse Anrell kallade ju också Frölunda för fegisar?

- Han är inte min kompis längre.

7. Okay. Du är ute efter att bli ständig medlem i Frölunda?

- Absolut inte. Jag har inga bindningar åt det ena eller andra hållet. Frölunda och Färjestad är Sveriges två i särklass mest välskötta klubbar just nu. Det är NHL i miniatyr. Inga andra är i närheten. Men goare gubbar än i Frölunda har jag nog aldrig stött på.

8. Stephan "Lillis" Lundh eller Leif Strömberg? Två stockholmare och det borde väl ge dig problem att välja vem du vill vara kompis med?

- Nej, jag är bara stolt över att stockholmshockeyn fortfarande kan fostra stora ledare. Dit räknar jag både "Lillis" och Leffe. Det är väl det enda landets största hockeydistrikt kan skryta över just nu.

9. Nu tippade du 4-1 i matcher till Frölunda. Hur ska de vinna i Karlstad?

- Genom att fortsätta hålla sig iskalla och utnyttja farten. Alfredsson och Lundqvist ordnar resten.

10. Hur fan kan du låta så säker?

- Det är min övertygelse. Sa jag något annat skulle jag ljuga. Och det vill jag verkligen inte.

Mats Wennerholm