Sportbladets Peter Wennman i huvudet på Stephan Lundh

Foto: LASSE ALLARD
KAN SNART VARA mästare SM-finalserien har börjat med ett fiasko och en succé. Final tre är i kväll. Tar Lundhs Frölunda hem guldet blir det i så fall det andra SM-guldet på tre år.
HOCKEY

GÖTEBORG

"Välkommen till Sveriges framsida", flinar Stephan Lundh.

Jaha, ja.

Går det så snabbt att förvandlas från nollåtta till go gubbe?

Att gå från Högdalen i Stockholm till Guldheden i Göteborg?

Säga vad man vill om "Lillis" gamle läromästare Lasse Falk, men när denne kom till Frölunda var det minsann inget gull-i-gull:

- Vadå framsidan? Göteborg är ju Sveriges arsle!

Wennman och Lundh.

- Han sa faktiskt så...det är otroligt, snacka om att strunta i alla popularitetspoäng, skrattar "Lillis" Lundh.

Den är dagen efter 5-0-segern mot Färjestad i SM-finalen nummer två och plötsligt sitter Lundh och jag och babblar om - Lasse Falk.

Ni vet, mannen som uppfann 1-3-1-systemet, som gjorde Djurgården närmast oslagbart under ett par år, som utvecklades till en slags kultfigur, som slutade som hockeycoach - och som nu helst kör omkring i husbil.

Det var Falk som upptäckte Lundhs tränartalang, och denna morgon har de två tagit en fika ihop i Göteborg.

Iskall planering och finess

Följaktligen tar det inte lång stund förrän "Lillis" snor pennan ur handen på mig och börjar rita bågar och streck och pilar i mitt block, här är det systemsnack på hög nivå och jag tänker: om publiken (och medierna) ändå visste hur mycket iskall planering och invecklad taktisk finess som behövs för att få en samling toppspelare att fungera som en lagmaskin.

"Falk var en lat person"

Det är ju inte bara att skicka ut en samling stjärnor på isen, tuta och köra och lita på att Daniel Alfredsson ska skjuta i krysset hela tiden.

Det var en hård skola du hamnade i.

- Visst, mitt i 1-3-1-smeten...jag kom ju till Djurgården som rookie 1990-91 och då var det inte många som fattade vad vi höll på med. Falk gjorde ett starkt intryck. Han var en lat person och insåg att man måste spilla så lite kraft som möjligt på att vinna tillbaka pucken - för att ha ork att anfalla. Det var genialt. Jag lärde mig mycket.

Men det blev många 0-0-matcher.

- Det var i ett senare skede, när motståndarna började fatta det hela och vi tog ut varandra. Men i början...oj, oj. Jag tänker på när vi slog Färjestad borta med 13-0. Det måste ha varit Falkens största ögonblick. Efter 0-8 gick Färjestads ordförande Kjell Glennert ner och ställde sig i båset som en missnöjesmarkering.

Varför spelar inte lagen samma extrema styrspel nu?

- NHL tog ju efter Sverige och där är det ännu dödligt effektivt, eftersom rinken är liten och de fortfarande spelar med red line offside. När röda linjen försvann i Sverige blev det svårare med 1-3-1.

- Leffe Boork och Pelle Bäckman och några till försökte kopiera oss, men då hade vi redan börjat hitta nya vägar. Det var ungefär som med torpedhockeyn - man får anpassa systemet efter de spelare man har. Har du en Challe Berglund i laget är det ingen konst att spela 1-3-1.

Det där är ändå länge sen, har du tagit med dig nåt av gamla Djurgården till dagens Frölunda?

- Ja! Att allt man gör i ett lag gör man tillsammans. Laget är större än jaget. Frölunda har visat samma raka, starka linje som förening. Vi känner trygghet i våra värderingar, klubben står verkligen för nåt. Det är inte bara svaj hit och dit, typ HV 71, som vinner SM-guld ett år och sjunker ihop totalt nästa.

Däremellan var du i Malmö också. Vad gick snett där?

- Snett? Nja, jag var ju sportchef två år och coach i ett. Det var inga problem. Jag gillar Malmö och Percy Nilsson.

Kom igen, nånting var det. Du slutade helt plötsligt.

- Egentligen vill jag inte prata om det. Jag hade ett år kvar på kontraktet, men...det funkade inte. Vi hade inte samma syn på hockey, kan man säga. Det kom en sportchef med ett uppsägningspapper i handen och ville att jag skulle skriva på, men det gjorde jag inte. Äh...det är komplicerat. Jag hade i alla fall inte klart med nån ny klubb när jag sa upp mig, som många misstänkte. Jag blev glatt överraskad när Frölunda hörde av sig senare.

Sjuk hela uppväxten

Du har familjen kvar i Skåne.

- Ja, i Skanör. Min 13-årige grabb spelar hockey i Malmö.

Du vill inte ha nån snyfthistoria, men din dotter är din kraftkälla.

- Hon ger mig distans till jobbet och perspektiv på tillvaron. Frida är tio år nu. Hon har varit sjuk hela sin uppväxt och det har blivit allt värre.

Vad är det för sjukdom?

- Det började med hjärtproblem. Sen blev det en massa annat, som bindvävstumörer. Hon sitter nu i rullstol och är så illa däran att hon inte ens kan klia sig i ansiktet.

Sist i alla grenar

Finns det nåt ljus i tunneln?

- Ja, det gör det faktiskt. Vi ska åka till Boston i sommar. Där ska specialister sätta upp ett läkarteam som ska behandla henne. Det finns hopp om bättring.

Lilla Frida är en inspiration för dig.

- Hon är jättetuff. Hennes attityd...i fjol var hon med i nåt som heter Göteborg Open i handikappidrott. Hon ställde upp i fyra grenar och kom sist i alla. Sen började hon träna som en galning. I år ställde hon upp igen - och vann tre guld!

Ett SM-guld för pappa är inte så viktigt i såna lägen.

- Exakt. Förhållandet till mina barn är likadant vare sig vi tar SM-guld eller förlorar med 10-0.

Du är alltid så lugn och balanserad.

- Nä, jag har ett jävla humör. Fråga min mamma.

Det har jag aldrig upptäckt.

- Var du inte med den gången när jag stod mitt i en klunga brynäsare i Gavlerinken? Det var stort bråk på isen och jag blev alldeles galen. Jag stod mitt emot den jättelike tränaren "Flygis" Sjöberg och hotade sänka honom om han inte höll truten, ha ha.

Du är kanske lite sur på vissa experter i den här finalserien.

- När dom kallar oss fega och "Frökenlunda" och sånt, då är det onyanserat. Det är en förolämpning mot mina spelare. Men det svänger hela tiden. Ena dan är vi skitbra, nästa är vi svinkassa...men det är väl kanske så det ska vara i media numera.

Jag hatar när ni intervjuas i båset mitt under matcherna. Tänk om det hade varit 1970-talet och Tord Lundström!

- Oj, oj...ja, det har ju ändrat sig. Men alla har lärt sig med tiden. Vi vet vilka som betalar våra löner. Det är sponsorer och tv-pengar och sånt.

1-1 inför match tre i Karlstad i kväll.

- Tillbaka till ruta ett. Ingenting av det som hänt tidigare räknas nu. Hockey är en färskvara.

Lillis om Leif Boork:

Lillis om dokusåpor:

Lillis om bänkpress:

Lillis om hockeyagenter:

Lillis om Hardy Nilsson:

Fakta:

ARTIKELN HANDLAR OM