Frölunda mot guldet

Vann nyckelmatchen i Karlstad

HOCKEY

Nu luktar det guld om Frölunda.

Göteborgarna vann tredje finalen med 4–1 – vilket betyder att Färjestad måste vinna två matcher på bortaplan och en hemma för att ta guld.

– Alla kedjor var bra i dag och vi fick betalt för vårt slit, sa Daniel Alfredsson till TV4.

Frölunda fick samma fina start som i final nummer två. Klockan hade precis passerat minuten när Christian Bäckman, framspelad av Daniel Alfredsson, sköt 0–1.

Frölunda fortsatte att trumma på men det var Färjestad som gjorde nästa mål. Samuel Påhlsson kastade sig uppoffrande i egen zon – och tappade eller kastade sin klubba. Kastade hävdade domaren Thomas Andersson och tecknade för straff. Den tog Jesper Mattsson mycket behärskat hand om.

Efter misstag av jättebacken Zdeno Chara kunde Tomi Kallio tämligen ensam stå i skottsektorn och skjuta 1–2. Och innan den första perioden var över hade mycket duktige Daniel Alfredsson skjutit 1-3.

– Vi pratade om att vara med från start, det måste man vara mot Frölunda, men det var vi inte och fick därför jobba i tung uppförsbacke hela matchen, sa en besviken Leif Strömberg till TV4 efter slutsignalen.

Frölunda hade flera chanser att, i princip, avgöra matchen i mittronden, men tack vare Martin Gerber höll sig Färjestad kvar i matchen.

I tredje möblerade Bo ”Kulon” Lennarsson och Leif Strömberg om bland sina mannar. Och skapade det tryck som önskades. Jörgen Jönsson hade ett gyllene tillfälle att reducera, men i stället blev det Frölundas Samuel Påhlsson som tog ”revansch”, för straffen han orsakade, och satte 1-4 med knappt sju minuter kvar.

– En riktigt bra bortamatch från vår sida. Det känns naturligtvis väldigt bra, men Färjestad kommer inte att ge sig. Det är ett lag med många gamla veteraner som varit med och vänt förut, säger Daniel Alfredsson.

Målvaktsmatchen mellan Gerber och Lundqvist vann den senare igen.

– Vi spelade riktigt bra och jag kunde fokusera mig på mitt spel, sa han till TV4.

Ingen vill snacka om guld – men nog är det just guld det luktar om Frölunda.

Nästa rond i finalen av det som kallats ”tidernas slutspel” går på lördag i Göteborg.

Matchfakta

Johan D Lundin ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM