”Patetiskt, Färjestad”

Lasse Anrell: Det blir pinsamt enkelt för Frölunda

HOCKEY

KARLSTAD

Vi har haft fel i några frågor om SM-finalerna:

Frölunda är inte fega.

Färjestad har inte en aning om hur de ska besegra Frölunda. Nu har de blivit totalt utspelade två matcher i rad och de är en sorglig syn att se.

Foto: PETER KJELLERÅS
Vad gjorde Nanne på isen?

Färjestad är chanslösa.

De blir överkörda, lurade, förnedrade och frånåkta. Det som skulle bli en drömfinal håller på att förvandlas till en mardröm för Färjestad: de hinner helt enkelt inte med.

Zdeno Chara står som en jätte och ser på när Frölunda sätter upp farten. Plötsligt ser han väldigt liten ut som hockeyspelare och isen ser plötsligt precis så stor ut som den är för en som är van vid NHL:s små isar.

Sheldon Souray jagar allt som rör sig. Försvarsspelet ser plötsligt svårt ut. Han hinner inte med Joel Lundqvist som åker i cirklar runt honom och sticker ut tungan och retas. Souray hinner aldrig fram för att proppa Joel.

Souray får plötsligt för sig att jaga Daniel Alfredsson bakom målet för att nita honom, han hinner knappt ens starta innan han åkt vilse, den briljante Alfredsson passar snabbt till Christian Bäckman som skjuter direkt i mål, omarkerad av Mathias Johansson som antingen gjorde fel eller blev lurad av Sourays målmedvetna men alldeles för långsamma och vansinniga jagande efter Alfredsson.

Frölundas smarthet lurade Färjestad.

Färjestads dumhet lurade bara dem själva.

Spelade som juniorer

Värmlänningarna gick i Frölundas fälla igen. Coachen Bo Lennartsson kallade deras försvarsspel juniormässigt efter matchen. Det är en smickrande beskrivning. Jag såg damlandslagets match senast. De såg tuffare och mera systematiska ut än det Färjestad vi nu sett i två matcher bli helt avklätt. Damerna i VM hittade positioner.

Herrarna i Färjestad poserade.

Det är enkelt att se med blotta ögat att Färjestad släpper in dem för enkelt i zon och sen låter dem göra sina avslut. Match efter match får Frölunda stå ensamma, omarkerade framför mål och avsluta. Och det vet hela Hockeysverige numera att får Frölunda stå mitt i skottsektorn och skjuta prick skjuter de rätt upp i krysset.

Alla vet det.

Utom Färjestad.

Alla vet det utom Färjestad som låter Daniel Alfredsson, Christian Bäckman, Samuel Påhlsson och Tomi Kallio skjuta i lugn och ro. Gång efter gång. Det är en smula patetiskt. Det är inte juniormässigt. Det är inte NHL-mässigt. Det är amatörmässigt. Det är innebandy.

Satsa på musiken, Grönvall

Jörgen Jönssons en gång så stolta Jönssonliga med Peter Nordström och Pelle Prestberg är näst intill osynlig. Chara surar och en annan back som påstås heta Janne Grönvall i programmet syns inte alls. Namnet måste vara felstavat. Det måste vara Nanne Grönvall som letat sig in på isen. Hon borde koncentrera sig på att sjunga. På två baklängesmål i går gick hon bort sig som på en efterfest på schlager-SM.

Coacherna coachade i går till slut. Flyttade Jonas Höglund till VM-kedjan med Jörgen Jönsson. Det gick inget bra. Sen coachade de tillbaka Prestberg vad jag kunde se och det kanske var en coachning igen. Det var kanske bra. Jag fattade inte riktigt, men kanske var allt som ruskade om spelarna mitt i håglösheten bra. Jag vet inte.

Två matcher i rad har Färjestad vikit ner sig. De har inte gjort ett spelmål på två matcher. Bara en löjligt feldömd straff.

Djurgården med sitt mediokra lag och spel lyckades skaka Frölunda match efter match. De ställde upp vid blå och släppte inte in Frölundas snabba och tekniskt överlägsna spelare.

I kvartsfinalerna förlorade Luleå i fyra raka men de stod upp bättre än Färjestad gjort de senaste två matcherna.

Jag tror att Färjestad ännu har en liten, liten chans att skaka Frölunda. Men i så fall måste de sluta jaga som fjortisar i egen zon och spela disciplinerat försvarsspel som leder till att Frölunda inte en enda gång tillåts lura bort motståndarna framför mål.

Då måste Jörgen Jönsson kliva fram som lagkapten och visa med skridskoåkning, vilja, briljans och inställning att Färjestad faktiskt vill vinna.

Då måste den tidigare så anständiga kedjan med Höglund, Mattsson och Berglund ta sig in framför mål och våga ta lite skitiga avslut.

Då måste Jenni spela som den poängkung han såg ut som tidigare i slutspelet. I går skulle Jenni inte ens platsat i dam-VM.

I morgon är det match fyra.

Gör Frölunda första målet igen kan vi lägga ner den här serien.

Får Daniel Alfredsson stå ensam och skjuta igen i krysset är de här SM-finalerna över och då är det guldfest på måndag i hela Göteborg.

Då har det bästa laget vunnit och det är väl ingen skam i det, men det borde kanske inte ha varit så retfullt, pinsamt enkelt.

Lasse Anrell