”Vi har det kämpigt”

Färjestads Jörgen Jönsson om fiaskot: Klart vi är missnöjda

Foto: Lasse Allard
På väg mot nytt guld Frölunda ser ut att vara på väg mot SM-guldet. En av anledningarna är att Färjestads superkedja – Jönssonligan – inte har presterat den topphockeyn de brukar.
HOCKEY

KARLSTAD

Fungerar det för Jönssonligan fungerar det för Färjestad – heter det.

Nu är superkedjan på dekis.

Och Färjestad är på fall.

– Klart vi är missnöjda. Vi är tre starka viljor som inte hittar någon lösning på problemet, säger Jörgen Jönsson till Sportbladet.

Färjestads lagkapten är ärlig och tycker inte att kritiken – som riktas mot honom själv, Peter Nordström och Pelle Prestberg – på något sätt är orättvis.

Tvärtom.

– Jag förstår om folk undrar. Ska jag vara kritisk så tycker jag att vi inte fungerat under hela slutspelet. Inte mot Modo, inte mot Södertälje och nu inte heller mot Frölunda, säger Jörgen Jönsson.

Pratar ofta ihop sig

Jönssonligan har blivit ett begrepp i hockey-Sverige och en av förklaringarna till att Färjestad dominerat på 2000-talet.

Nyckeln till succén – tror de inblandade själva – är att de alltid haft en bra dialog med varandra.

– Vi pratar hela tiden och därför har vi också varit så starka under så lång tid. Varje dag sätter vi oss ner några minuter och bollar olika idéer, säger Jörgen Jönsson.

Det har Jönssonligan gjort nu också.

– Vi har det kämpigt. Eftersom vi är tre så starka viljor har vi också lite svårt att hitta en gemensam väg ut ur det här, säger Jörgen Jönsson.

– Det positiva är att vi har högt till tak och alla får vara med och tycka till.

Kedjan spräcktes

I går splittrade Färjestad sin superkedja. I tredje perioden gick Jonas Höglund in tillsammans med Jörgen Jönsson och Peter Nordström.

Det blev inte bättre.

– Vi får väl se vad som händer i fortsättningen. Nu är det bara att glömma det här och gå vidare. Vi har på inget sätt gett upp det här, säger Färjestads lagkapten bestämt.

Spelade som juniorer

På presskonferensen efter matchen sa tränaren Bo ”Kulon” Lennartsson att Färjestad uppträdde som ett rent juniorlag i första perioden.

Ett påstående som Jörgen Jönsson inte håller med om.

– Vi har ju att göra med världsspelare. Ta en kille som Daniel Alfredsson till exempel, att han gör mål är väl ingenting unikt. Det gör han ju i NHL också, säger Jörgen Jönsson.

– Nej, vi gjorde vad vi kunde.

Peter Nordström fyller på:

– Jag har aldrig sett Alfredsson bättre. Varken i elitserien eller i landslaget. Han är en fantastisk spelare och Frölunda är ett otroligt bra lag.

– Samtidigt har vi inte kommit upp i normal standard, men än är det inte för sent. Absolut inte. Nu ska vi ner till Göteborg och vinna.

Det lär blir förändringar i Färjestad till matchen i morgon.

Jönssonligan går inte säker och det troliga är att Färjestad väljer att splittra sin superkedja.

Men ingenting är bestämt – annat än någonting måste hända.

– Det här håller inte, helt enkelt. Vi måste spela bättre om vi ska ta Frölunda. Svårare än så är det inte, säger Jörgen Jönsson.

Besviken?

Definitivt.

Uppgiven?

– Nej, det här vänder vi, säger han.

Patrik Thornéus