”World Cup-fiaskot svider fortfarande”

Peter Wennman i huvudet på Daniel Alfredsson

1 av 2 | Foto: anders deros
i blickpunkten Daniel Alfredsson har ännu inte bestämt sig angående VM-spel trots ihärdiga övertalningsförsök av Sportbladets Peter Wennman. Dock är han säker på en sak. Ska han fortsätta spela i Sverige blir är det bara Frölunda som gäller.
HOCKEY

GÖTEBORG

Det säger "smack" i krysset och man fattar ingenting.

Visserligen kan man ana ett fladder i nätmaskorna, men ändå...det tänds inga röda lampor bakom målburarna numera och hela skeendet -passningen och direktskottet -har gått så blixtrande snabbt att man sitter med dumstrut och tänker:

Hallå, hur gick det där till?

Det är ju först när Daniel Alfredsson höjer armarna mot taket som man begriper att det just blivit mål.

Tack gode gud för videon.

Spola tillbaka, please - det där skottet måste jag se igen.

Ja, ni har ju sett det själva:

Det bara smäller.

Daniel Alfredsson har gjort elva mål på tolv slutspelsmatcher och de flesta har kommit på kanonhårda, precisa, ruggigt snabba direktskott.

"Alfie" har blivit hockeyvärldens Lucky Luke, han drar snabbare än sin egen skugga och bröderna Dalton i Färjestad håller på att torska den här finalduellen så det bara dundrar om det.

Jag har aldrig sett dig skjuta bättre.

-Det beror väl på att jag har utvecklat min skotteknik undan för undan under åren i NHL. Man blir ju nästan tvingad till det. Man har så mycket mindre tid och utrymme i rinkarna därborta. Får man ett läge så gäller det att få iväg ett skott så snabbt som det bara går, man får inte tveka ett ögonblick.

Det är lättare sagt än gjort. Det är oerhört få som klarar att skjuta så snabbt, hårt och träffsäkert som du.

-Nja, det finns väl fler...sitter man en kväll och tittar på "highlights" från en NHL-omgång ser man många ruskiga direktskott.

Men det handlar om en speciell teknik. Det är ju inte som när en back laddar för slagskott från blå linjen. Här är det "quick release" som gäller, minimal rörelse, bara underarmarna som jobbar.

-Det viktigaste är att hålla klubban i isen. Det är egentligen hela knepet. Plus att du får de rätta passningarna, förstås.

Vi har inte haft så många med den här specialiteten i svensk hockey. Skarpskytten Lars-Gunnar Pettersson (Björklöven och Luleå) var en.

- Visst, jag minns honom.

Kungen är förstås Brett Hull.

- Bill Guerin är också bra, men Hull står i en klass för sig. Han gjorde direktskotten till en konst. Eller...ja, han kunde ju skjuta på alla sätt, från alla håll.

- Om man tittar på Hulls klubba när han skjuter så ser man att den böjer sig som en pilbåge. Han hade ett extremt mjukt skaft på klubban.

De nya, svindyra kolfiberklubborna har betytt en del.

- De är styvare och ger bättre respons än de gamla. Å andra sidan är det nog bättre känsla i en träklubba.

De nya kostar runt 3000 kronor styck och tycks gå sönder i parti och minut. Klubbkassörerna måste gråta.

- Men jag har inte haft sönder en enda klubba den här finalserien.

Mot Färjestad senast låg det ju trasiga klubbor överallt.

- Ja, Samuel Påhlsson gjorde väl av med några stycken, ha ha. Och jag tror Zdeno Chara slog av två stycken i ryggen på våra spelare. En i min rygg, till exempel.

Din coach "Lillis" Lundh säger att det inte är så konstigt att du gör många mål. Du skjuter 180 skott i krysset varenda träning. Bara pumpar på med skott i tom kasse.

- Det stämmer att jag vill göra mål hela tiden på träningen. Men det är viktigt: dagens målvakter är så himla mycket bättre än förr och kraven på oss som ska hitta luckorna har ökat dramatiskt. Nu måste man banne mig dra in pucken via ribban eller stolpen eller precis i krysset.

Det handlar om känsla och talang också, inte bara träning. Du har bra bollsinne.

- Ja, jag haft lätt för mig när det handlat om bollspel. Pingis, tennis, hockey, golf, fotboll...jag har hållit på med en massa grejer.

Hur många tillslag gör du med en boll på foten?

- Jag säger tusen utan att tveka.

Eftersom du är i sån kanonform ska du förstås spela VM också.

- Alla frågar ju om det, men jag jag har inte bestämt mig. Jag tar det när SM-finalen är över.

Det är klart du måste ställa upp! Det skulle bli ramaskri annars.

- Vi får se. Jag kan inte ge dig nåt svar.

Är det lättare att säga ja till VM om Frölunda vinner SM?

- Nej, det har ingen betydelse.

Media kommer att mörda dig om du säger nej.

- Jaha.

Kan du jämföra mediatrycket i Kanada och Sverige?

- Det är större rubriker här i Sverige. Det beror nog på att vi har två tidningar som täcker hela landet, Aftonbladet och Expressen. Ni är ju med överallt. I Kanada är uppmärksamheten mer lokal. I Ottawa har vi tre tidningar och två tv-kanaler, det blir mest vinklat på det egna hemmalaget då.

Och som lagkapten i Ottawa är det du som får tala mest.

- Jag har inga problem med det. Jag känner mig bekväm med pressen så länge frågorna handlar om spelet. Det är mitt ansvar mot klubben och hockeyn att ställa upp.

Ett tag skulle en lagkapten i NHL helst vara som Mark Messier, en elak och skrämmande typ. Sen blev plötsligt svenska blyga pojkar som du, Kenny Jönsson och Markus Näslund kaptener. Jag får inte ihop det.

- Man får se det som en attitydförändring. NHL-coacherna började sätta lagkänslan i första rummet. Det är ju en svensk specialitet, så när vi utnämndes var det ett bevis för respekt för svensk hockey.

Jag kan näppeligen tänka mig dig stå och gapa och skälla på polarna i en periodpaus.

- Jag är inte så verbal av mig att jag håller brandtal. Det finns andra killar som kan ta tag i det, de som är andra ledartyper.

Svider World Cup-fiaskot fortfarande?

- Absolut. Det var en grym besvikelse.

Mats Sundin brukar säga att Tre Kronor har världens bästa lag på papperet. Ändå vinner vi aldrig de största turneringarna.

- Han har rätt i att vi borde fightas om guldet på ett helt annat sätt än vi gjort. Men varför vi inte räckt till kan jag inte svara på.

Hur kul är det att vara hemma och spela för Frölunda?

- Det är enormt roligt att kunna spela inför vänner och familj här i Göteborg, eftersom jag är i mina bästa år. Det hade inte varit samma grej att komma hem i slutet av karriären och göra en sista säsong här.

Du vet ju hur folk flyttar hit och dit numera. Skulle du nånsin kunna spela i en annan svensk klubb?

- Aldrig.

Varför inte Daniel Alfredsson i Djurgården?

- Va? Ha ha, nej, nej. Däremot vill ju Mats Sundin komma hit till Frölunda, har jag hört.

Vad säger du?

- Skojar bara!

Peter Wennman