I morgon blir det guldfest

Lasse Anrell: …och vargarna blir nackade som höns

Foto: anders deros
Frölunda är nu en match från att vara bäst i Sverige.
HOCKEY

GÖTEBORG

Färjestad gick in i de här SM-finalerna som Färjestad Wolves - vargarna från Värmland.

De lämnade den fjärde matchen yra som höns.

Nu är de bara en match från att lämna den som nackade höns.

Det var samma bild igen.

Tredje matchen i rad.

Tionde perioden i rad.

Färjestad är totalt tillintetgjorda av Frölunda. De har spelat tio perioder utan att göra ett spelmål. I går skapade de en del chanser men de var egentligen inte ens nära att göra mål.

Och för tredje matchen i rad tillåter de att Frölunda gör sina mål på exakt samma sätt:

En spelare - oftast Daniel Alfredsson - står i mitten av skottsektorn och prickskjuter. Det börjar bli en smula tjatigt nu. Det började när Frölunda slog ut Djurgården. Två gånger vill jag minnas. Mot Färjestad händer det hela tiden.

Normalt brukar lag som har problem bänka spelare som är för dåliga.

Den här gången har jag ett annat förslag:

Bänka coacherna.

De har uppenbara problem. De klarar inte av få laget att spela anständigt försvarsspel.

I går försökte Färjestad spela lite annorlunda. De ställde upp vid egen blå linje och lyckades ganska hyfsat stoppa upp Frölundas blixtsnabba attacker. Men så kom ändå två Frölundamål. 1-0 efter skott från blå linje och styrning av en inte tillräckligt störd Samuel Påhlsson. 2-0 efter skott från långt håll av Christian Bäckman.

Modern hockey

Så gjorde Jari Tolsa 3-0 - totaaaaaalt ren mitt i skottsektorn och Daniel Alfredsson avslutade det hela när han åkte in i zon på det här sättet som vi lärt oss den här finalserien är fullt möjligt, trots att det här är modern hockey med total täckning över hela banan. Alfredsson slår med klubban i isen mycket tidigt och tydligt, får pucken från Tolsa som är ute i sarghörnan och skjuter sakta och metodiskt

4-0. Klockan står på 17.13 i andra perioden men 21.17 i Sverige och just då vet alla som tittar på tv eller befinner sig inne i Scandinavium att Frölunda har vunnit den här fjärde finalen men också i praktiken har vunnit SM-guldet.

Svenska mästare 2005: Frölunda.

Svårare än så är det inte.

Coacherna Bo Lennartsson och Leif Strömberg är normalt dugliga tränare. Men i finalerna har de totalt klappat ihop. De trodde att Färjestad var bäst i Sverige. I match två och tre har det inneburit att laget gått bort sig gång på gång och spelat ett spel som fått Färjestadssupportrar att skämmas.

I går fick de laget att försvara sig hjälpligt. Forwards hjälpte backar. I en period. Sen tappade Färjestad allt och utspelningen i period två och tre var det värsta jag sett i ett sånt här sammanhang sen Modo stundtals fick motståndarna att se ut som yra höns i bröderna Sedins stora slutspel 2000. Men då lärde sig motståndarna till slut hur man ska försvara sig och Brynäs vann SM-guldet.

Som Lillen i ringen

I år verkar Färjestad inte ha lärt sig nånting.

Efter fyra minuter av andra perioden tittade jag på klockan och tänkte att det här kommer de aldrig att överleva perioden ut. Det var som att se en boxare som fått ett hårt slag mot sig i början av en ronden och man vet att han inte klarar sig på benen två minuter till.

Färjestad var lite som att se Lillen Eklund.

Coacherna klarar inte jobbet.

De klarar inte av att få Färjestad att spela samma primitiva bonnhockey som Djurgården gjorde och som fick Frölunda att bli stillastående.

I Färjestads organisation finns Magnus Arvedson som var NHL:s bästa defensiva forward. Han vet hur man tråkar ihjäl motståndare. Han vet hur man får Daniel Alfredsson att tröttna. Han vet hur man organiserar en massiv defensiv.

Bo Lennartsson coachar forwards. Leif Strömberg backar. De behöver båda hjälp. Arvedson coachade Färjestad mot Södertälje i semifinalen när Bo Lennartsson var sjuk. Han är van.

In med Arvedson i båset.

Han har en match på sig att göra underverk.

Och det är precis vad Färjestad behöver.

Men Frölunda är magnifika.

Hela den massiva lagapparaten är en njutning av se för en hockeyälskare. Olika spelare kliver fram. Jari Tolsa strålande i går. Påhlsson, Alfredsson, Axelsson, den ohygglige Henrik Lundqvist. De bara väntade ut Färjestad och så slog de till blixtsnabbt, skoningslöst.

Och nu har de fått vittring.

Väldigt mycket vittring.

Enda trösten för Färjestad är väl att de de faktiskt skapade frilägen i går. De här spelarna var i kronologisk ordning ensamma med Henrik Lundqvist:

Pelle Prestberg, Peter Nordström, Marcel Jenni, Jörgen Jönsson, Pelle Prestberg, Jonas Höglund, Christian Berglund. Ingen av dem var nära att göra mål.

De skrämdes av åsynen av Henrik Lundqvist.

Och i morgon blir det guldfest i Göteborg.

Lasse Anrell