– Så vansinnigt att man blir galen

Storbråk i elitserien - klubbarna rasar mot nya derbygrupperna

HOCKEY

Elitserien 2005/06 har redan startat.

Med ett jättebråk.

I dagsläget är Leksand i södra derbygruppen och får inte möta varken Mora eller Brynäs i några extraderbyn.

Och tillfrågade Färjestad och Södertälje säger tvärt nej till att ta den platsen.

- Det är så vansinnigt planerat att man blir galen, säger Leksands klubbdirektör Jonas Bergqvist.

Foto: LASSE ALLARD
Tuffa möten Dala-derbyn mellan Mora och Leksand kommer det bli färre av i och med det nya beslutet.

I går fick Södertälje en förfrågan om de kunde ta Leksands plats i den södra gruppen Frölunda, HV och Linköping - och gick i taket.

- Jag kan förstå att Leksand och Mora vill ha sina derbyn. Men det vill vi också, säger SSK:s klubbdirektör Jan Buckhöj.

"Det är helt galet"

- Vi har vårt naturliga derby mot Djurgården. Så det är helt galet det här och vi vill inte flytta på oss. Det är naturliga är väl att flytta ner Färjestad, men de säger också nej. Jag förstår inte det, då det bara är några år sedan Färjestad gick ut och sa att de inte ville möta lag som Södertälje. Flyttar de till södra gruppen slipper de ju det.

Röstade i februari

I Dalarna har det blivit folkstorm, sedan Sportbladet avslöjade att Leksand och Mora inte skulle hamna i samma derbygrupp.

- Vi har redan tidigare blivit av med det naturliga derbyt mot Brynäs, säger Jonas Bergqvist.

- Nu ska vi inte få möta Mora som ligger 45 minuter härifrån. När jag först såg gruppindelningen trodde jag att det var ett aprilskämt. Inte bara att vi inte ska möta Mora. Vi spelar hemmamatcherna på samma dagar också. Det funkar helt enkelt inte.

Problemet är att elitserieklubbarnas klubbdirektörer tog ett beslut om gruppindelningen redan den 23 februari. Då röstade man igenom att en eventuell nykomling skulle ta den plats som det gamla elitserielaget lämnade efter sig.

Nu åkte Malmö ur och Leksand gick upp - och tog Malmös plats.

- Jag fattar inte hur man kan ta ett sådant beslut innan man vet vilka lag som går upp och åker ur. Och tänk om Skellefteå gått upp? Det är ju rena vansinnet.

Färjestad vägrar

Svenska Hockeyligan (SHL) frågade först om Färjestad kunde ta den södra platsen.

- Men det sa vi nej till, säger Lars Glennert.

- Lagen i söder röstade ut oss för fyra, fem år sedan när de ville ha in Linköping på den platsen i stället. Då tyckte de att vi var för bra för att möta i två extra matcher. Och någon gång måste man stå för sina beslut.

- Jag tycker det är ganska lämpligt att Södertälje tar den platsen. Det är närmare till Jönköping och Linköping från Södertälje, än från Karlstad.

Men det tycker inte Södertälje?

- Nej, men alla kan inte gilla allt.

Mats Wennerholm

ARTIKELN HANDLAR OM