OS-mästaren tar över Luleå

Tjecken Lener ska leda återtåget

HOCKEY

Luleå Hockeys tränarjakt är över.

Sportbladet kan idag avslöja att klubben i veckan kommer att skriva kontrakt med förre tjeckiska förbundskaptenen Slavomir Lener, 60.

- Det är en kanontränare, säger Luleås värvaransvarige Hans Norberg.

Luleå Hockey fick nyligen nobben av kanadensaren Dave King, men snabbt hittade klubben ett annat huvudspår - i Tjeckien.

– I veckan är det tänkt att han ska komma hit och då hoppas vi även kunna skriva kontrakt med honom, säger Hans Norberg till Sportbladet.

Slavomir Lener är mycket rutinerad. Han har varit tjeckisk förbundskapten och jobbat som assisterande tränare i Calgary Flames och Florida Panthers i NHL.

– Han har en tung meritlista och vi har bara hört gott om honom. Vi har bland annat pratat med Jiri Kucera (tidigare i Luleå) och han har rekommenderat honom varmt, säger Norberg.

Varför ett utländskt namn?

– Vi vill göra en liten nystart och då är det viktigt att det kommer in lite nytt blod i föreningen

Nytt tränarsystem

Vad vet ni om Lener som tränare?

– Ganska mycket, faktiskt. Hans hockeyvision kommer att passa bra in i Luleå Hockey. Annars hade vi inte tagit kontakt med honom.

Luleå Hockey kommer i fortsättningen att jobba med ett tretränarsystem. Till sin hjälp kommer Slavomir Lener att få Jens Hellgren och Roger Rönnberg, som senast var juniortränare i klubben.

"Första klubben att testa"

– Mig veterligt har man aldrig tidigare provat med tre tränare i elitserien. Det kommer att bli riktigt, riktigt spännande, säger Hans Norberg.

Och fortsätter:

– Det känns roligt att vi blir den första klubben att testa det. Jag tror försöket faller väl ut.

Tränarfrågan i Luleå har varit omdiskuterad. Lars "Osten" Bergström var först huvudspåret, men ledningen kunde inte enas kring honom och det rörde upp känslorna i klubben.

– Naturligtvis är det skönt att vi äntligen fått tag i ett namn, men jag vill inte riktigt ropa hej än. Först när vi har ett namn på kontraktet kommer jag att jubla, säger Hans Norberg.

Slavomir Lener har den gångna säsongen varit tränare i storklubben Sparta Prag och har enligt uppgifter ett gott öga till svensk ishockey.

Ny från Hammarby

Luleå Hockey har även sett om sin trupp. Moras målvakt Tero Leinonen blev klart för klubben i fredags och Luleå har även skrivit kontrakt med Ragnar Karlsson, som närmast kommer från Hammarby, men som tidigare spelat i elitserien med Linköping.

Coach från Sparta Prag

Patrik Thornéus