”En allians mellan klubbarna är som att svära i kyrkan”

Hammarby vill slå ihop storklubbarna

HOCKEY

Hammarby vet hur man löser krisen i Stockholms-hockeyn.

Bilda en allians av Hammarby, AIK och Djurgården med namnet Stockholms Capitals eller Stockholm Vikings.

– Det är som att svära i en kyrka, men vi skulle lösa problemet som hockeyn har i Stockholm med ett gemensamt representationslag, säger Stefan Öström, ordförande i Hammarby IF Ishockey.

I går gick det att läsa om Djurgårdens ekonomiska kris i Sportbladet.

Mycket handlar om att förutsättningarna att bedriva elitishockey-verksamhet i Stockholm är tuffa – overkligt tuffa.

Hammarby är i samma situation som Djurgården.

”Globen för dyrt”

Tillsammans med Djurgården och AIK har Hammarbys ordförande Stefan Öström sett till att klubbarna gått samman och nu ska de gemensamt uppvakta de politiker som ansvarar för den ekonomiska miljö som stockholmsklubbarna bedriver sin verkamhet i.

– Vårt största problem är att det är alldeles för dyrt att spela i Globen och Hovet. Hammarbys totalsiffra 04-05 för att nyttja Hovet uppgick till 3,8 miljoner kronor. Den siffran är gigantisk jämfört med vad våra seriekollegor har. Djurgården betalar ännu mer än vad vi gör, säger Stefan Öström.

Hammarby står inför ett stålbad. Anschutz-gruppen, som ägar stora delar av Hammarbys aktiekapital, har sagt att de inte kommer att hjälpa Hammarby Hockey något mer ekonomiskt.

– Det innebär att vi måste nå ett plus-minus-noll resultat från och med nu. Tidigare har Anschutz hjälpt oss med våra underskott, säger Öström.

Nu måste Hammarby skära i den enda kostnad de kan skära i – spelarlöner. Från 5,5 miljoner kronor till 3,0 miljoner kronor. Nästan en halvering.

”Kanske enda sättet”

Sportbladets hockeykrönikör, Lasse Anrell, har tidigare förespråkat att stockholmsklubbarna i ishockey går samman och får ett starkt sportsligt och ekonomiskt lag.

– Det är kanske det enda sättet att lösa stockholmshockeyn om inte våra villkor ändras. Men att bilda en allians av Hammarby, AIK och Djurgården är att som att svära i en kyrka och ingen klubbledare vill det – egentligen, säger Stefan Öström.

En hopslagning av de tre stora hockeyklubbarna i Stockholm skulle ge helt andra sportsliga möjligeheter för den nya alliansen.

– Då skulle vi kunna bygga en gemensam arena och nyttja fördelerna med en sådan, avrundar Öström.

Tomas Ros