Han tar över Brynäs

Leif Boork gör comeback i elitserien – och Honken stannar i klubben

Foto: lasse allard
TILLBAKA I ELITSERIEN Leif Boork, 55, tar över klassiska Brynäs IF.
HOCKEY

Brynäs IF har gjort klart med en ny tränare.

Namnet: Leif Boork.

– Det är en inspirerande uppgift, säger Boork till sportbladet.se.

Det var åtta år sedan Leif Boork senast stod i ett elitseriebås.

Sedan han lämnade Modo 1997 har ”Boorken” haft tränar- och ledarjobb i norska landslaget under fyra år, och har också tränat allsvenska Hammarby IF och Almtuna.

Men i höst är han alltså tillbaka – som tränare i en av svensk hockeys största klassiker.

– Brynäs är ett historiskt sett mycket framgångsrikt lag, och jag ser det här som en stor utmaning, säger Boork till sportbladet.se.

Att coacha Brynäs de senaste åren har dock inte handlat om att skörda framgångar. Två gånger på tre år har Brynäs fått försvara sin heder i kvalserien.

– Min strategi är försöka få stabilitet och trygghet i laget. Jag tycker Micke Sundlöf (sportchefen i Brynäs) har en bra idé och det är sagt att vi ska bygga laget långsiktigt.

Å andra sidan, tillägger Boork, blir det svårare och svårare att jobba på lång sikt.

– Det har gått lite hysteri i alla utländska spelare som kommer och går. Jag vill inte plocka in vem som helst – oprövad – i mitt lag.

Fleming sa nej, Boork ja

När Wayne Fleming, som hoppade in i kvalserien och räddade Brynäs kvar i elitserien, tvekade och inte kunde lämna besked gick Brynäs vidare på nästa spår.

Leif Boork, 55, före detta förbundskapten och nu expertkommentator i TV 4.

Hur känns det att vara andravalet?

– Njae, att vara tvåa efter Wayne Fleming är ingen skam. Han är en oerhört bra tränare.

– Brynäs behöver en stark person som styr upp. Boork är en sådan, säger veteranbacken Tommy Sjödin, 39, till Gävle Nyhetsbyrå.

Sjödin förlängde ju sitt kontrakt med Brynäs i fredags, vilket innebär att Michael Sundlöv fortsätter som sportchef ännu en säsong.

”Honken” stannar kvar

Boork tog i vintras över Almtuna i allsvenskan, men byter nu alltså upp sig till elitserien.

Gamle NHL- och landslagsbacken Robert Nordmark, 42, tar över jobbet som tränare i Almtuna.

Brynäs har senaste veckan värvat tre spelare: backen Jörgen Sundqvist (Skellefteå), norska landslagsforwarden Lars-Erik Spets (Trondheim) och Bofors forward Mattias Månsson.

– Vi ligger i förhandlingar med Mikael Lind och Henrik Malmström. Kommer vi överens med dom så ser det bra ut, då ska vi nog bara ha in en forward till, säger sportchefen Michael Sundlöv till sportbladet.se.

På förlustsidan finns, hittills, bara Jonas Soling (Linköping) förutom de tre NHL-spelarna Chris Phillips, Marc-André Bergeron och Ronald Petrovicky.

Mer Brynäs: landslagsmålvakten Johan ”Honken” Holmqvist, 27 år, stannar kvar i klubben – trots locktoner från bland annat Frölunda.

”Honken” skrev under måndagen på ett ettårskontrakt med Brynäs, vilket innebär att klubben nu har tre målvakter på kontrakt.

Det troliga är dock att Markus Korhonen eller Joakim Lundström lånas ut.

PeO Larsson, Robert Triches