Han kan blåsa HV på miljoner

Kostar 1,3 miljoner kr - utan att spela en match

HOCKEY

Detroit vill plocka över Johan Franzén.

Det innebär ett ekonomiskt fiasko för HV71.

Varje månad betalar de 270 000 kronor i lön och sociala avgifter för Franzén - utan nytta.

Foto: STEFAN JERREVÅNG
Johan Franzén kan lämna HV71 innan säsongen börjat.

Som Sportbladet avslöjade tidigare har Johan Franzén valt att lämna Linköping.

Ny klubb blir HV71.

Jönköpingsklubben satsar för att undvika ett nytt fiasko som den gångna säsongen till slut blev. Laget var regerande mästare, men missade slutspelet i våras.

Lön direkt från maj

HV71 vann kampen om Tre Kronor-forwarden Johan Franzén.

Flera elitserieklubbar kämpade om att få Franzéns underskrift, men HV:s sportchef Fredrik Stillman var starkast.

En anledning till att HV71 segrade i budgivningen mot de andra elitserielagen var att HV gick med på Franzéns kontraktskrav.

Nu får Franzén en väl tilltagen lön direkt från 1 maj och han kan även lämna HV71 fram till 31 januari.

"Vi gillar honom"

Och Franzéns NHL-klubb, Detroit Redwings, vet vad de vill.

- Vi gillar honom och vi vill plocka över honom så fort vi kan. Jag upplever att Johan vill åka över till oss. En sak som var viktig för Johan var att hitta en ny klubb där han kunde komma loss för att spela i NHL. Han blev stoppad av Linköping i fjol, säger Håkan Andersson, Detroits chefsscout i Europa.

För HV71 betyder det att de betalar en lön på runt 200000 kronor varje månad plus sociala avgifter för en spelare som kanske aldrig gör en match i elitserien 2005-2006.

Skräckscenariet är att Franzén får lön för maj, juni, juli, augusti och september. En miljon kronor i lön plus 330000 kronor i sociala avgifter till staten.

"Vi har ersättare"

Kommer NHL och NHLPA överens om ett nytt kollektivavtal i september, NHL kör igång i oktober och Detroit skriver kontrakt med Franzén i september - då har HV betalat över 1,3 miljoner kronor för en spelare som aldrig gör ett mål eller assist för HV71.

- Jag vill inte kommentera några siffror. Men visst kan Johan lämna oss fram till 31 januari. Och vi vet om att det är fullt möjligt att han gör det. Men vi har ersättningsspelare. Både Mattias Remstam och Pasi Määttänen kan spela center om det behövs, säger Fredrik Stillman.

Ovanligt kontrakt

Vanligtvis brukar inte elitserieklubbar skriva "vanliga kontrakt" med potentiella NHL-spelare. Istället kommer man överens ett lockoutkontrakt med låg lön och en bonus om inte NHL kommer igång. En annan variant är att spelaren får ett kontrakt som börjar gälla när elitserien börjar i september. Då behöver inte klubben betala lön för sommarmånaderna.

Elitseriespelarna som är på väg till NHL

Tomas Ros

ARTIKELN HANDLAR OM