Domare erbjuds proffskontrakt

Delas in i klasstämplade grupper: Ett nytt grepp

HOCKEY

Hockeydomarna ska klassindelas i A-, B-, och C-domare.

A-domarna ska dessutom erbjudas proffskontrakt av Hockeyligan.

–?Ett nytt grepp. Men Sverige vill ligga långt framme i utvecklingen, säger Tommy Töpel, sportchef.

Foto: STEFAN JERREVÅNG
Blir proffs Till hösten kommer elitseriedomarna att delas in i A- B- och C-klasser. Och fler förändringar väntar Thomas Andersson och hans kollegor.

Domarchefen Peter Andersson har bestämt att utöka antalet huvuddomare som får döma i elitserien från 13 till 18 stycken från och med i höst.

De 18 domarna ska delas in i tre klasstämplade grupper: A, B och C.

– C-domarna ska vara domare under utveckling, unga och talangfulla. De som klassificieras som A-domare ska döma väldigt mycket i elitserien, förklarar Peter Andersson.

Klassindelningen är inte klar. Den genomförs efter tester i augusti och ska vara klar till elitseriestarten i slutet av september.

Men fler förändringar väntar domarkåren.

I dag bedriver de 13 elitseriedomarna domarsysslan som en hobby. De har civila arbeten vid sidan om ledaruppdraget på isen.

Full fokusering

Nu arbetar Svenska Ishockeyligan på ett förslag där domarna ska erbjudas kontraktsanställning och därigenom kunna ha full fokus på elitserien.

Främst är det A-domarna som ska erbjudas heltidsarbete av Hockeyligan.

– Vi vill att det blir så. Det underlättar för oss i Hockeyligan och vi tror att det blir bättre för domarna, säger Tommy Töpel.

Förändringen dröjer

Om tre månader ska ett förslag ligga klart och på ett styrelsemöte med Hockeyligan ska beslutet tas om professionella domare i elitserien.

–?Fast vi kan inte göra förändringen förrän om ett år. Och sedan är det inte säkert att några domare hoppar på och blir heltidsanställda. Många har civila arbeten som de måste avgöra om de ska behålla eller inte, säger Tommy Töpel.

Proffsdomare innebär att kostnaden för domarna drar i väg.

Jobba som lärare

Förra säsongen betalade Hockeyligan åtta miljoner för att få rättskipare i elitserien.

– Vi vet inte vad den nya kostnaden blir. Men skriver vi helårskontrakt med domarna kommer vi kunna nyttja dem till flera saker än att bara döma på isen. De kan kanske jobba som utbildare under sommaren, säger Tommy Töpel.

Så mycket tjänade domarna under den gångna säsongen

Tomas Ros