HV nollade Leksand

– och gick upp i serieledning

HOCKEY

HV 71 övertog serieledningen i elitserien efter 3–0-seger borta mot Leksand. Förre Leksandspelaren Lars Jonsson visade vägen.

– Det var lite extra tändvätska för oss att veta att vi kunde ta över serieledningen. Vinna serien betyder kanske inte så mycket men det är en del prestige, sade han.

När Leksand trillade ur elitserien efter säsongen 2003/04 valde Lars Jonsson att flytta till Timrå. Inför denna säsong hoppades han på ett proffskontrakt med Boston. När det inte blev så stod valet mellan HV 71 och Leksand. Det blev HV.

– Kontakten jag fick med HV kändes rätt från början så jag egentligen inte hur nära det var att jag valt Leksand i stället. Fast nya hallen var riktigt fin, sade Jonsson.

När Jonsson för första gången mötte sitt gamla lag på bortaplan hade han behövts bättre i vit än blå tröja.

Efter knappt 17 minuter i första perioden presenterade han sig på allvar. Efter en snabb spelvändning kom Jonsson helt fri med Tomas Duba i hemmamålet och satte pucken i mål, hans sjätte för säsongen och det tredje just mot Leksand.

– Det var viktigt att få första målet, Leksand kom ut och spelade ganska bra i början men nu slog vi av dem lite i och med målet. Att tre av mina mål kommit just mot Leksand vet jag väl inte riktigt vad man ska säga om, sade Jonsson nästan lite förläget.

Redan efter detta mål gick luften ur många av hemmaspelarna. Det var i stort sett bara de yngre leksingarna som visade rätta inställningen. Leksand var för övrigt rejält decimerat redan innan nedsläpp, åtta spelare saknades, och det var inget annat än klasskillnad på isen.

Toppen mot botten, utan tvekan.

Jonsson var även iblandad i det tredje HV-målet som kom när gästerna var en spelare mer på isen, precis som vid det andra målet.

HV 71-spelarna dominerar i den svenska landslagstruppen som ska spela Karjala Cup. Men Lars Jonsson finns inte med bland dessa.

– Jag kan inte säga att det är fel, även om jag gärna skulle vara med. Det finns så många bra spelare och jag får fortsätta göra mitt och hoppas komma med längre fram.

Och trots att HV vann och leder serien tycker Jonsson att smålänningarna har en del kvar till toppformen.

– Det finns små detaljer kvar att slipa på. Vi har haft en del spelare borta också. Samtidigt är det alltid svårt att säga hur mycket bättre vi kan bli.

För Leksand är det tyngre. Landslagsuppehållet blir en chans för laget att samla ihop sig, få tillbaka skadade spelare och hoppas på en bra omstart. Annars kommer det att bli en lång väntan fram till kvalserien.

TT