Hatattacken: Ut med FBK

Hockeysverige rasar efter Jörgen Jönssons uttalande: ”Jag står för vad jag har sagt”

Foto: KAI REHN
i blåsväder - igen Jörgen Jönssons uttalande om att elitserien ska stängas har väckt stor debatt i hockey-Sverige och många supportrar rasar över hans uttalande. Ilskan är till och med så stor bland fansen att ett upprop mot Färjestad har startats. I natt hade en bra bit över 3000 personer skrivit på.
HOCKEY

GÄVLE

Jörgen Jönsson önskade att elitserien skulle stängas - och blev svensk hockeys mest avskydde.

När sidan stängdes ner i natt för ett kortare uppehåll hade 3223 supportrar skrivit på protestlistan "Våga Vägra Färjestad".

- Jag står för vad jag har sagt, säger landslagsmannen till Sportbladet.

Det var i en intervju i Värmlands Folkblad som Jörgen Jönsson förklarade att han ville se en stängd elitserie.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Många av Sveriges hockeysupportrar protesterar nu högljutt mot Färjestadsspelarens uttalande.

På eftermiddagen igår startade några supportrar till det allsvenska laget Rögle - Jönssons moderklubb och det lag som brorsan Kenny representerar - en protestlista på internet.

Hört om uppropet

Efter bara några timmar hade över 1000 supportrar skrivit under.

- Jo, jag hörde om den där listan. Jag förstår att de är förbannade. Det hade nog jag också varit, säger Jörgen Jönsson.

Men han ändrar inte sin åsikt.

- Jag står för vad jag har sagt, säger landslagscentern.

Som dock vill poängtera:

- Jag är inte rätt man att bestämma om vi ska ha en stängd serie eller inte. Det viktiga är att man gör det som är bäst för svensk hockey.

- Är det bäst att ha stängd serie, då ska vi ha det. Är det rätt att ha 16 eller 20 lag, då tycker jag att vi ska ha det. Men jag tycker inte att jag är rätt person att bestämma. Jag har fullt upp med min karriär", säger han med ett snett leende.

För dåliga lag

Ett argument till att stänga elitserien som Jönsson använde sig av i intervjun, var att "det finns inte ett enda allsvenskt lag som skulle klara sig kvar i elitserien i dag".

Även på den punkten står han fast.

- Jag önskar att fler lag skulle kunna komma upp och prestera bra hockey, hockey med bra kvalitet. Men se på Leksand, de gick igenom allsvenskan. Men i elitserien räcker de inte till.

För få bra svenskar

- Det viktiga är att vi måste få fram fler unga, svenska hockeyspelare än vad vi får nu. Som det är nu är det på väg åt fel håll. Vi har väl runt 80 utlänningar i serien, det är mer än 25 procent. Så just nu känns det inte som att det finns tillräckligt med spelare för att utöka serien.

Säger Jörgen Jönsson och konstaterar:

- Det är ett delikat ämne, det märker man.

Stefan Persson

ARTIKELN HANDLAR OM