Pettersson avgjorde för HV71

HOCKEY

Det stod 0–0 i drygt femtio minuter mellan HV71 och Timrå. Då klev HV:s ”gubben i lådan” Stefan Pettersson fram och löste upp knutarna. HV vann med 3–1.

Två bra försvar höll länge ner siffrorna i Jönköping. Eller möjligen berodde det på att båda lagen var slitna efter hårt matchande.

– Nej, det tycker jag inte. Man går igenom olika faser, och vi har varit mer slitna än så här. Jag tycker att det var en bra hockeymatch, sade HV-tränaren Pär Mårts.

Det bjöds i vilket fall som helst inte på något sprudlande anfallsspel. De riktigt heta chanserna var lätträknade, målvakterna Stefan Liv och Johan Asplund hade en lugn kväll.

För Johan Asplund var det femte matchen i årets elitserie. Nyförvärvet från Nyköping har fått agera backup till Mika Oksa, men visade emellanåt mot HV att han också är en bra keeper.

Asplund bra

– En eloge till Asplund, han gjorde en bra match, sade Timråtränaren Kent Johansson.

Tack vare många Timråutvisningar hade HV ett visst övertag i första perioden, men skapade ändå alldeles för lite. I andra var gästerna det bättre laget, vann skotten med 16–8 och hade några ganska hyggliga chanser. Främst var det Christian Söderström som med några fina individuella nummer skapade farligheter.

Femtio minuter hann gå av matchen innan nollan sprack. Mika Niskanen hittade Stefan Pettersson, som mycket starkt tog sig loss från Timråförsvaret och fick in pucken bakom Asplund.

Bättre i år

– Vi har några killar som kan kliva fram och avgöra täta matcher. Pettersson är en av dem, en ”gubben i lådan”, konstaterade Mårts.

Pettersson har nu gjort femton poäng (sju mål plus åtta assist) och är en av årets överraskningar i HV. Hans något vilda och chansartade spelstil har fungerat mycket bättre än under fjolårets fiaskosäsong, då han gjorde totalt tolv poäng.

– Av olika anledningar visade han inte framfötterna förra året. Den här säsongen har han visat att han är en vass målskytt. Stefan jobbar också kopiöst mycket och har fungerat väldigt bra med Andreas Karlsson, sade Mårts.

Just Andreas Karlsson lyfte in 2–0, och avgjorde därmed matchen. Timrå tog ut målvakten, och Valeri Krykov reducerade. 2–1 kom dock för sent för att hota HV, och istället blev Karlsson tvåmålsskytt i öppet mål.

Staffan Runemo/TT