Skadad Renberg ledde Luleå till seger

HOCKEY

Mikael Renberg spelade en matchavgörande roll när Luleå vann borta mot Mora med 4–1. Men efter matchen tvingades han tacka nej till Karjala Cup på grund av ljumskskada.

– Uppehållet kommer perfekt för mig, sade han.

Två lag med olika trender möttes i FM Mattsson Arena. Mora, som haft det tungt, mot ett Luleå på uppgång. Mora inledde bäst, tog ledningen med 1–0 i spel fem mot tre tidigt och hade möjligheter att öka den ledningen då Luleåspelarna drog på sig mängder av utvisningar i början.

Inte bra i överläge

Men Moras spel i numerärt överläge är inte bra och när skotten väl kom fram stod förre Mora-målvakten Tero Leinonen i vägen. Detta trots att Mora-spelarna undantagslöst sköt höga skott.

– Jag har bara spelat en säsong i Sverige, men så brukar alla lag göra. Det kändes lite nervöst i början men jag kom in bra i matchen och sedan fungerade spelet bra för mig, sade Leinonen nöjt.

När Luleå för första gången fick chansen att spela fem mot fyra gick det undan. Pucken gick som på ett snöre mellan Luleåspelarna och Mikael Renberg avslutade med att friställa Vladimir Orzagh. Ett skolboksexempel, utan tvekan.

– Den varianten hade vi snackat om innan matchen, sade Renberg nöjt och höll med om att det var ett riktigt vackert mål.

I andra perioden kunde Tomas Wallgren göra 1–2 med ryggen mot mål innan Renberg fick hemmaspelarna att hänga med sina huvud rejält efter 1–3. Då var matchen punkterad och Luleå hade en ganska enkel resa mot sin andra raka seger i sista perioden.

– Vi har spelat bra på slutet. Nu försöker vi vara så lite som möjligt i egen zon och det fungerar bra. De två senaste segrarna har varit väldigt viktiga för oss. Både Södertälje och Mora är lag som vi förhoppningsvis ska ha bakom oss när serien är slut, sade Renberg.

Ljumsken stoppar Renberg

Själv såg inte Renberg slutet av matchen. En ömmande ljumske satte stopp för fortsatt spel och Karjala Cup kommande vecka är uteslutet för Renberg.

– Redan i förra matchen kände jag att det gjorde ont och i sista perioden klarade jag inte av att fortsätta. Jag har pratat med sjukgymnasten och vi gör igång rehabträning redan på måndag och jag ska inte ha några problem att vara med när serien startar om, sade han.

Sune Karlsson/TT