Mästerlig vändning av Frölunda

HOCKEY

Svenska mästarna Frölunda Indians tog ytterligare en skalp på lördagskvällen.

Ett hotande nederlag vändes ned fem raka mål till seger mot Timrå med 5–2 (0–1, 2–1, 3–0) och förde åter upp Göteborgs hockeystoltheter i tabellens topp.

Målvakten Tommy Salo och Frölundas förstafemma med Ronnie Sundin, Tomi Kioviso, Niklas Andersson, Jonas Johnsson (två mål) och Tomi Kallio (två mål) var utan tvekan Frölundas segervapen.

Två mål inom loppet av 21 sekunder fick matchen att tända till – målskytt båda gångerna var den 35-årige veteranen Jonas Johnson när Frölunda hämtade upp underläge 0–2 till 2–2.

1–2 kom efter 17 minuter och 20 sekunders spel i andra perioden i spel i numerärt överläge (fem mot tre) och kvittering kom också i power-play – ett spelmoment som Frölunda behärskar bäst av alla lag i elitserien.

Hade Timrå varit lika effektiva i spel med en man mer på isen hade matchen varit avgjord redan i första perioden. Då drog Frölunda på sig fem utvisningar. Men Timrås Robert Carlsson var den ende som kunde utnyttja detta spelövertag då han elegant styrde in ett skott från Teemu Aalto bakom Tommy Salo.

Föll på eget grepp

– Vi föll på eget grepp. Teemu Altos utvisning känns väldigt onödig. Den blev ju också ödesdiger eftersom den resulterade i två snabba mål i baken. Vi kan nog inte spela så mycket bättre än vad vi gjorde i kväll – men vi måste sätta dit målchanserna, sade Timråtränaren Kenta Johansson.

Timrå hade ett konstant spelövertag i första perioden, men lyckades bara överlista Tommy Salo en enda gång.

Salo fick till slut kapitulera för Robert Carlsson igen 15 minuter in i andra perioden. Carlsson blev helt frispelad av Fredrik Warg och Timråforwarden var iskall när han lurade Salo med en dragning och lade in 2–0-pucken i tom bur.

”Robban” Carlsson som varit rätt anonym den här säsongen och bara fått till tre mål på 16 matcher var glödhet efter sin två fullträffar. I tredje perioden lurade han än engång bort Salo med en fräck dragning, men pucken studsade i stolpens insida och rensades bort på mållinjen av en Frölundaback.

Salo räddade Frölunda

– Vi startade lite svagt i första perioden och vi får tacka Tommy Salo som höll oss kvar i matchen, sade Frölundatränaren Stefan ”Lillis” Lundh, som också kunde konstatera att hans lag hade spetskompetens i en av de viktigaste uppgifterna i en hockeyrink, konsten att göra mål.

När Timrå tryckte på som hårdast för att återta ledningen smet Frölundas skyttekung Tomi Kallio iväg och fick ett perfekt pass från Tom Koivisto. Johan Asplund i Timråmålet var chanslös när Kallio lyfte in sitt elfte elitseriemål denna säsong.

Av bara farten ökade Kallio på med sitt tolfte mål innan Anti-Jussi Niemi avlutade med att pricka in 5-2-målet i tom Timråkasse i matchens slutsekunder.

Frölunda får kort tid att ladda om inför nästa match. Mindre än 20 timmar till mötet mot Södertälje SK som spelas redan på söndag kväll hemma i Scandinavium.

Ove Byström/TT