Frölunda slog nästjumbon till slut

Johnsons målshow räddade mästarna

HOCKEY

Serieledarna Frölunda på hemmaplan mot nästjumbon Södertälje låter som en enkel väg mot tre poäng för Frölunda.

Det blev seger men med knappa 4–3 och det ska Frölunda tacka förstafemman anförda av Jonas Johnson, tre mål, och Tommy Salo i målet för.

Den tabell- och poängmässiga skillnaden mellan lagen märktes inte under de två första perioderna då Södertälje var väl så bra mot ett lojt uppträdande Frölunda.

Men Frölunda har en högklassig förstafemma som verkade ta i ungefär så mycket som behövdes när det behövdes och när formationen satte fart framåt skapade hemmalaget tryck.

Det var också förstafemman som låg bakom Frölundas samtliga mål. Jonas Johnson, tre mål, Niklas Andersson fyra passpoäng och Tomi Kallio, också han fyra passpoäng, framför Tom Kovisto och Ronnie Sundin var den stora skillnaden mellan lagen.

– Det är den formationen tillsammans med Salo i målet som avgör, sade Stephan Lundh, Frölundas tränare.

– Vi har lite mer spetskompetens än Södertälje med den femman på isen.

Båda lagen har haft ett tufft program med matcher under veckan varav en på lördagen innan söndagens drabbning. Men det var lika för bägge lagen och bara att gilla läget som de båda tränarna, Stephan Lundh och SSK:s Ulf Taavola var överens om efter matchen.

Och Södertälje gillade läget riktigt bra och gav serieledarna en match.

– Vi startade helt okej och hade två stolpträffar, sade Ulf Taavola.

– Men så tappade vi pucken på fel ställen och Frölunda är otroligt skickliga på att ställa om spelet.

Som vid 2–1 till Frölunda efter 13:36 när Niklas Andersson skickade fram Tomi Kallio i en blixtsnabb spelvändning längs vänsterkanten, Kallio spelade in till Jonas Johnson som följt med upp och han sprätte in pucken. Ett elegant och framför allt snabbt anfall.

Dessförinnan hade Johnson dragit in 1–0 varpå Södertälje snabbt replikerade när Anze Kopitar kvitterade på pass av Robert Carlsson.

I andra perioden verkade hemmaspelarna åka omkring och vänta på att någon annan skulle göra jobbet, Södertälje fortsatte kämpa och när Frölunda trots lägen inte fick pucken ur zon i numerärt underläge kvitterade bortalaget genom Per-Åge Skröder.

Eftersom ingen annan formation var riktigt het i Frölunda klev den rutinerade förstafemman fram igen i tredje och förde fram Frölunda till 4–2. Först trampade Tom Koivisto runt SSK-försvaret och sprätte in 3–2 efter 2.26 och när Jonas Johnson gjorde sitt tredje och Frölundas fjärde efter 10.51 kändes matchen avgjord. Men Södertälje kämpade på och lyckades reducera genom Jan Houkko med drygt sju minuter kvar i numerärt överläge. Men Frölunda kunde ändå ganska enkelt hålla undan till seger.

– Vi stred in i det sista och var värda en poäng men det hjälper ju inte, sade Ulf Taavola.

Jerker Edgren/TT