HV71 fortfarande obesegrade på bortaplan

HOCKEY

HV71 fortsätter att imponera i elitserien.

Särskilt på bortaplan.

I Karlstad slogs Färjestad tillbaka med 4–1.

– Jag blir nästan rörd över hur bra vi spelar, sade tränaren Per Mårts.

HV71 har ännu inte förlorat någon match på bortaplan den här säsongen. De har tagit 23 av 24 möjliga poäng.

– Vi har ett mycket starkt lag och på bortaplan spelar lagen på ett annat sätt. Hemma i Kinnarps uppträder de flesta väldigt defensivt, förklarade Per Mårts framgången.

I söndagens match mot Färjestad var det dock hemmalaget som fick en smakstart. Robin Jonssons skott från blålinjen letade sig in i luckan bredvid Stefan Liv.

Men HV 71 kom tillbaka nästan omgående. Efter två Färjestadsutvisningar etablerade gästerna ett bastant tryck mot FBK-kassen. 1–1 styrde Stefan Pettersson läckert in på Fredrik Olaussons skottpass. 47 sekunder senare var det dags igen. Olausson bröt in framför mål och på returen från Daniel Henriksson höll sig Andreas Karlsson framme och rakade in ledningsmålet.

– Det är synd att vi inte orkar etablera något tryck efter vårt ledningsmål. Vi hade behövt det, sade Färjestads tränare Bo ”Kulon” Lennartsson.

Färjestad hade det svårt att skapa något konstruktivt anfallsspel medan gästerna försvarade sig högt upp på isen och med en hög intensitet.

– Killarna gjorde ett jättejobb. Det var en njutning att stå i båset, menade Mårts.

I andra perioden kunde Jesper Mattsson ha kvitterat, men hans stenhårda skott träffade stolpen i powerplay. HV hade bättre lycka i sitt numerära överläge några minuter senare. Mika Hannula tillskrevs målet, som egentligen var ett självmål av Per Ledin och Jonas Frögren.

Matchen avgjordes definitivt tidigt i den tredje perioden då Johan Davidsson tog tillvara på en målvaktsretur. Färjestad hade efter det knappt en farlig chans och spelarna såg tidigt ut att ha gett upp.

– Vi har inte rått på de tre topplagen hittills utan har varit en stabil fyra. Och det är vi faktiskt tacksamma för med tanke på att vi drabbats av många skador och att vissa spelare inte kommit upp i sin normala kapacitet, erkände Bo Lennartsson.

Per Mårts manskap går till höstvila med andraplacering och ett spel som inte många andra elitserielag kan matcha för tillfället.

– Jag tror inte det finns så många lag som orkar stå emot oss en hel match just nu, sade Mårts.