FBK:s mardröm

Ingen seger mot topplagen: "Det är inte bra om det fortsätter"

1 av 2 | Foto: JIMMY WIXTRÖM
HV tvåa Stefan Pettersson och Per Gustafsson i HV ligger klart före Jörgen Jönssons Färjestad.
HOCKEY

KARLSTAD

Innan säsongen pratades det om de fyra stora i svensk ishockey - men är det egentligen tre?

För Färjestad har på fem försök ännu inte lyckats fälla någon av sina toppkonkurrenter.

-Vi är en stabil fyra just nu - och som det sett ut i höst får vi vara tacksamma för det, säger Färjestads tränare Bo "Kulon" Lennartsson.

Vi har räknat ut en tabell i mötena mellan de fyra tippade topplagen så här långt. Den visar främst på en sak - att Färjestad inte hänger med när man möter de andra tippade topplagen. Bara en poäng på fem matcher är talande.

-Det är förstås inte bra om det fortsätter så här, vi måste vända på trenden, säger Färjestads landslagsback Thomas Rhodin.

Drömstart hjälpte inte

Rhodin pekar på att Färjestad ofta tappar i fart när de möter de andra topplagen. Så även i går mot HV 71.

-Vi vet att vi har det i oss för vi har gjort några riktigt bra perioder mot de här lagen. Men tyvärr har vi inte lyckats spela en hel bra match mot något av dem.

I går mot HV 71 hjälpte inte ens en drömstart med ledningsmål redan efter en minut. Gästerna vände snabbt till ledning och dominerade sen klart.

Segern innebär att HV tagit 23 av 24 möjliga poäng på bortaplan i höst och bara tio insläppta mål, en imponerande inledning av laget.

-Det är helt klart lite roligare att titta neråt i tabellen jämfört med ifjol då vi fick titta uppåt hela tiden, säger backveteranen Fredrik Olausson.

Varför går det så bra på bortaplan?

-Vi kanske spelar lite enklare på bortaplan. Och så har vi inte pressen på oss som man alltid har när man spelar på hemmaplan, säger Olausson.

"Alla kedjor bra"

Gårdagens seger betygsattes som en av säsongens bästa matcher.

-För trots att vi vunnit tycker vi inte att vi spelat speciellt bra. Ofta har kedjorna turats om att dra lasset, men i dag spelade alla kedjorna bra. Och vi gjorde det i en hel match, säger assisterande tränaren Göran "Flygis" Sjöberg.

Att få sätta sig i respekt mot ett av de andra tippade topplagen gjorde förstås inget heller. Spelarna sticker inte under stolen med att man tänder till lite extra i toppmötena.

Ja, tillräckligt bra för att vara i topp i serien - och tillräckligt bra för att ha vunnit respekt mot i alla fall ett annat tippat topplag.

- Det var en njutning att stå i båset idag. Färjestad fick inte chansen att bygga upp något spel mot oss, säger HV-tränaren Per Mårts.

Titta, FBK är sämst - topplagen emellan

Patrick Kipler