...och allt handlar bara om pengar

HOCKEY

Jag vet inte om Svenska hockeyligan tänkt tanken, men varför inte låta Leksand och Mora mötas varje elitserieomgång i ett sprakande Dala-

derby?

Rättvisan är ju ändå redan förlorad.

Derbygrupperna är ren galenskap och så länge dessa finns kvar har ishockeyn allvarliga trovärdighetsproblem.

När grundserien blev 50 omgångar inför säsongen 1998-99 bestämde Svenska hockeyligan att dela in lagen i tre - så kallade - derbygrupper.

Idén stavades pengar.

Fler derbyn i Stockholm, fler klassiska fajter mellan Brynäs och Leksand och fler tuffa Norrlandsbataljer skulle generera mer pengar i klubbkassorna.

Dessutom fick man på det sättet utan problem in 50 omgångar i serien istället för 44 som det skulle ha blivit om alla lagen - helt rättvist - hade mötts fyra gånger under en säsong.

Färjestad fick vinstlotten

Någonstans där tappade (läs: sålde) ishockeyn sin själ.

Att tumma på den sportsliga rättvisan för X antal tusenlappar är definitivt inte försvarbart. Aldrig någonsin - inte ens om varje klubb skulle gå tio miljoner kronor plus på spektaklet.

Södertälje råkar mest illa ut den här säsongen. Laget har Frölunda, HV71 och Linköping - elitseriens etta, tvåa och trea - i sin grupp och totalt handlar det om sex extra matcher mot topplagen och 18 poäng att spela om.

Det kan vara skillnaden mellan slutspel och kvalserien.

Färjestad har dragit rena vinstlotten i detta märkliga lotteri och har Leksand, Djurgården och Mora – tre av bottenlagen – i sin derbygrupp.

Hur rättvist är det?

Inte ett dugg och det märkliga är att detta system inte skrotats för länge sedan. I dag finns det dessutom bara ett enda derby värt namnet och det är mellan Mora och Leksand i Dalarna.

Rivaler möter inte varandra

Och varför spelar inte längre ärkerivalerna Brynäs och Leksand i samma derbygrupp? Den matchen är kanske till och med hetare än ett daladerby.

Eller varför kamperar SSK och Djurgården inte i samma grupp? Det är ju nämligen bara tre mil mellan Stockholm och Södertälje.

Logiskt? Inte mycket.

Jag tror att detta upplägg kommer att försvinna, men frågan är hur länge Hockeyligan kommer att få våldföra sig på den sportsliga rättvisan innan någon (läs: klubbarna) reagerar?

Jag gissar att det kommer att dröja tills det blir 14 lag i elitserien - förmodligen till säsongen 2008-09 - innan tokigheterna försvinner för gott.

Med andra ord kommer ishockeyns trovärdighet att naggas i kanten ytterligare ett par år.

Tyvärr.

Patrik Thornéus