Evenssons klipp - Frölundas lycka

HOCKEY

GÖTEBORG

Det där samtalet mellan Atlanta och Göteborg kan vara Frölunda Indians viktigaste någonsin, rent sportsligt.

När Conny Evensson övertalade Tomi Kallio - och lovade att han skulle få spela med Niklas Andersson och Jonas Johnson.

Evensson såg framför sig hur de tre skulle lyfta laget, och jisses vad han fick rätt.

Frölundas styrka under de tre senaste säsongerna har varit tre eller fyra jämna femmor, där alla producerar och samtidigt deltar i försvarsarbetet.

Men när det hettat till, när laget haft en svacka eller när matcher måste vinnas, då har förstakedjan med Tomi Kallio-Niklas Andersson-Jonas Johnson klivit fram.

Är kedjan den bästa vi sett i Scandinavium? Ja, i alla fall sedan jag började bevaka Frölunda som hockeyreporter 1990.

Före nästa sommar har de gjort 500 poäng tillsammans. Det är fantastiskt.

Tillsammans med backarna Ronnie Sundin och Tom Koivisto (som nu spelar som väntar oss) avgjorde de mot Södertälje, precis som mot Timrå, dagen innan. Precis som mot så många andra lag i elitserien.

Jag minns när Jonas Johnson kom till Frölunda för mer än åtta säsonger sedan, efter en undangömd tillvaro i inte alls så spännande Landshut Cannibals. Då trodde vi knappast på den här utvecklingen som 35-åring.

Tre år senare dök Niklas Andersson upp, efter ett halvt liv mellan farmarlag och NHL, utan större framgång. Fast där trodde vi förstås mer på just en sån här utveckling, som 34-åring.

Utfryst i NHL - succé i Frölunda

Och så Tomi Kallio, som blev utfryst av Atlanta, misslyckades i Columbus och släpptes fri ur NHL-träsket av Philadelphia. Kallios utveckling från sniper till sniper/lagspelare är sensationell. Ni ska veta att han funderade på ett bud från Färjestad, men övertalades att välja Frölunda, trots att det fanns mer pengar att tjäna i både Karlstad och Finland. 28 år gammal är killen bättre än någonsin.

Så skänk en tanke åt Conny Evensson som, tillsammans med Christer Kellgren, hade visionen att de här tre lirarna skulle bilda en mycket speciell formation. För det var när Evensson på telefon i januari 2003 förklarade att han ville matcha Kallio med Andersson-Johnson, som finländaren hörde de ord som fick honom att bestämma sig för Göteborg.

De tre är en perfekt kombo av hjärna, hjärta och handleder. Och de har aldrig varit bättre än just nu.

Thomas Tynander