NHL-bad boy jagas av Mora

"Nye Lemieux" på väg till Dalarna: Vi har fått bra vitsord

HOCKEY

Före detta supertalangen Jason Bonsignore, 29, är nära kontrakt med Mora.

Han har spelat 79 NHL-matcher, men har även en meritlista med pengaproblem, lång avstängning och en tvåårig timeout från hockeyn.

- Vi har bara fått bra vitsord om Bonsignore, säger Harri Rindell, tränare i Mora IK.

Foto: JUHA TAHUNA
SER FRAMÅT IGEN Jason Bonsignore var en av ishockeyns största talanger för tolv år sedan, men karriären har gått utför och 29-åringen har haft det tufft i många avseenden. Nu är han på väg till elitserielaget Mora för att få spela igen.

När Jason Bonsignore blev ett namn i Ontario Hockey League för tolv år sedan jämförde experter honom med Mario Lemieux. Jason - en supertalang med rätt storlek och bra händer. Och i draften 1995 tingades han som nummer fyra av Edmonton, det var då Oilers högsta draftval genom tiderna.

Men därefter har Jasons karriär avstannat.

Det har visserligen blivit 79 NHL-matcher, men målskörden är blygsam - tre stycken.

Bonsignore spelade med St Johns Maple Leafs 1999-2000.

Stökig middag

Under en lagmiddag lade spelare och ledare på NHL-vis in sina kreditkort i en hög och drog ett kort. Ägaren till kortet fick betala för hela laget. Några drinkar senare uppstod en "incident", enligt kanadensisk media, som gjorde att tränaren sparkades från laget. Bonsignore och Sverigebekantingen David Nemirovsky anklagades för att ligga bakom "incidenten".

Några månader senare beslöt sig Jason för att sluta med hockey - 24 år gammal. Han hade även satsat alla sina pengar i ett fitness-center som gått omkull och Jason förlorade allt sparkapital. Vid samma tidpunkt valde Jason att flytta hem till New York.

Arbetslös

Han höll uppe i två år med hockeyn, men 2002 kom han tillbaka och via en rad tryouts för NHL-klubbar, AHL, ECHL och spel i schweiz-

iska ligan är han nu arbetslös.

I Biel i Schweiz blev han avstängd i resten av säsongen, tio matcher, för att ha kört på en domare.

Senast provpelade han för Lahti Pelicans i Finland.

- Han har gjort bra ifrån sig där.Men klubben ville satsa på en målvakt. Vi vill jättegärna ha honom. På måndagseftermiddagen trodde jag allt var klart, men i den här branschen kan man aldrig veta, säger Harri Rindell.

Rindell är inte rädd för Bonsignores bakgrund:

- Vi har kollat upp honom och vi har fått bra vitsord.

Enligt Bonsignores agent, Jussa Polliainen, blir det Mora eller någon av de två intresserade klubbarna i Finland.

Tomas Ros

ARTIKELN HANDLAR OM