"De får ut så otroligt lite"

Innebandytränare till attack mot hockeycoacherna

1 av 3
dålig kvalitet. Faluns innebandytränare Mika Packalén sågar landets ishockeytränare i det senaste numret av Innebandymagazinet - och får mothugg. Här trycker Linköpings Andreas Pihl ned en leksandsspelare.
HOCKEY

Han är en av Sveriges främsta innebandytränare.

Nu går Mika Packalén till attack mot landets ishockeytränare.

- De måste kunna få ut mer kvalitetsmässigt, säger han.

Det är i senaste numret av Innebandymagazinet som Mika Packalén, utsedd till årets tränare två gånger, går ut och kritiserar sina tränarkollegor.

I en krönika skriver han bland annat: "När jag jämför coachernas arbetsplatser så fascineras jag av att man med, innebandymått sett, enorma resurser till sitt förfogande som hockeycoach får ut så otroligt lite". Dessutom skriver han att "spelare står i fel positioner med fel vinklar, att timeouter uteblir vid viktiga skeden i matchen, att försvars- och anfallsspelet långa stunder saknar spelidé eller att målvakter plockas ut i lägen som är totalt hopp- och meningslösa".

Det är uttalanden som får Modos tränare Harald Lückner att reagera.

- Det är ren avundsjuka. Packalén kan ju uppenbarligen ingenting om ishockey, säger han. Det finns alltid folk som vill ha mediautrymme.

"Dålig insikt"

Även Brynäs tränare Leif Boork tycker att det är ett lite märkligt uttalande.

- Det vittnar om dålig insikt i hockeyns taktik och förutsättningar. Men samtidigt måste man vara öppen för synpunkter utifrån. Och det är mycket möjligt att det blir någon form av inavel i ishockey där man låser sig till vissa standardmönster. Men vi har klara spelmönster för både uppspel och power play.

Ser ingen röd tråd

Men enligt Mika Packalén själv handlar det inte om att smutskasta någon.

- Vi inom innebandyn har fått mycket skit från folk som tycker att det är en bomullssport och så vidare. Men anledningen till krönikan är att mina kollegor ska få större självförtroende, inget annat, säger Packalén.

Men du riktar ju hård kritik mot ishockeytränare i elitserien. Vad grundar du den kritiken på?

- Jag har sett en hel del hockey den senaste tiden, och vissa stunder ser jag inte någon röd tråd i vad som händer. Det kan gå långa stunder i anfallsspelet som jag inte riktigt förstår vad man är ute efter.

Carl Johan Bjäreborn