NHL-regler i OS

Klart i natt – så blir nivån på hockeyturneringen i Turin

HOCKEY

De nya reglerna i NHL har gjort hockeyn roligare och mer offensiv.

Nu kan publiken i Turin-OS räkna med samma effekt.

– Vi kommer att hålla minst samma nivå, om inte striktare, meddelar Rene Fasel, president i internationella ishockeyförbundet.

När NHL startade om för en dryg månad sedan infördes nya regler som skulle öppna hockeyn och göra dem mer offensiv och publikvänlig. Något som också har lyckats.

Inför nattens NHL-matcher hade mer än 50 spelare snittat på minst en poäng per match, betydligt fler än förra NHL-säsongen då bara ett tiotal spelare lyckades med samma bedrift.

Arbetar tillsamamans

En stor anledning är domarna varit mycket hårdare på spelförstörande moment som hakningar och fasthållningar.

Nu följer andra efter. I går meddelade det internationella ishockeyförbundet att OS-domarna kommer att ta hjälpa av NHL för att skapa förutsättningar för en positiv turnering.

– Vi kommer att arbeta tillsammans och följa NHL:s linje. Jag är väldigt, väldigt glad över att se hur det fungerar i NHL. Det är så hockey ska spelas, säger presidenten Rene Fasel till AP.

Hjälper spelarna

Beslutet om OS-reglerna kom efter ett Fasel under gårdagen och måndagen träffat representanter från NHL, spelarfacket och det kanadensiska förbundet.

– Det är ett beslut som kommer att hjälpa NHL-spelarna och domarna, men det viktigaste är att det är bra för spelet och för fansen, säger Kanadas hockeypresident Bob Nicholson till AP.

Även på spelarfronten togs beslutet emot på ett positivt sätt.

– Perfekt. Jag tycker att europeisk klubbhockey ska börja också. Många vänner hemma säger att spelet där är värre än någonsin, säger den finske stjärnan Teemu Selänne.

OS i Turin startar 10 februari nästa år, och hockeyturneringen inleds fem dagar senare.

Daniel Brändh