Straffas – för sitt SM-guld

Patrik Nilsons lycka gav sur eftersmak - fyra år senare

HOCKEY

Straffad - på grund av SM-guld med Djurgården 2001.

Verklighet för den fortfarande avstängde hockeyspelaren Patrik Nilson.

- Vi ska undersöka möjligheterna att gå vidare civilrättsligt i det här ärendet, säger Anders Holmgren, Nilsons advokat.

Foto: HENRIK HANSSON
Dubbelt fälld Patrik Nilson blev 2003 avstängd för dopning av Svenska ishockeyförbundet. Nilson valde då att spela i AHL-ligan i Nordamerika. För det fälldes han igen - i Sverige.

Allt sedan Patrik Nilson dömdes till dopningsavstängning sommaren 2003 har en process pågått mellan Patrik Nilson och Svenska Ishockeyförbundet.

Nilson har drivit ärendet så långt som han kan inom idrottsjuridiken.

I veckan har Rikssidrottsnämnden, RIN, gått igenom Nilsons överklagan och önskan om att kunna få spela hockey omgående.

Beslutet var negativt för Patrik Nilson - han förblir avstängd.

Inte i Nordamerika

Nilson hävdade att Svenska Ishockeyförbundet gjorde fel när det stängde av honom en andra gång för att han spelade hockey i Nordamerika under dopningsavstängningen.

Hans företrädare, advokat Anders Holmgren och Sicos Peter Hagbergh, hävdar att Ishockeyförbundets avstängning inte gäller i Nordamerika och att Nilson hade fått klartecken från hans nya liga att spela hockey igen.

Men RIN står på förbundets sida.

Bröt mot regler

RIN anser att Nilson var straffbar eftersom han hade medlemskap i Djurgården när han bröt mot avstängningen och spelade hockey i Nordamerika 2003 och 2004.

- Som medlem i en RF-ansluten förening är Patrik Nilson underkastad våra regler, oavsett att han inte spelade i Europa när han bröt mot avstängningen, säger Krister Malmsten, ordförande i RIN.

Skulle ha friats

Det ständiga medlemskapet i Djurgården fick Nilson när han vann SM-guld 2001 med Djurgården.

Hade Nilson inte vunnit guld med Djurgården hade han inte fått något ständigt medlemsskap och kanske friats av RIN i veckan.

- Vi ville få det prövat om Svenska Ishockeyförbundets avstängning gäller även i Nordamerika. Något sånt svar fick vi aldrig. Nu lutade man sig mot att Patrik Nilson var medlem i Djurgården och det var väl egentligen inte det som vår överklagan handlade om, säger Peter Hagbergh, Sico.

Patrik Nilson var i går oanträffbar. Han satt på ett flyg över Atlanten till Calgary där han ska ha semester med storebror Marcus Nilson.

Nilsons hockeyhärva

Tomas Ros