Varför gnälla? Det är ju det här ni vill ha!

HOCKEY

SÖDERTÄLJE

Domarna har dammat av regelboken igen och delar av etablissemanget är i uppror.

Allt är precis som vanligt.

Jag förstår verkligen inte, men det måste vara någon sorts akut minnesförlust som på nytt drabbat svensk hockey.

Herregud, det är ju det här ni vill ha!

Att det var Moras andretränare Pär Djoos som rasade mest efter premiäromgången med regelboken är faktiskt inte ett dugg förvånande.

Tvärtom.

Mannen - som en gång bar nummer 4 på ryggen i Brynäs - byggde nämligen hela sin långa och framgångsrika elitseriekarriär på fasthållningar, hakningar och kirurgiskt användande av klubben till mer än att spela pucken med.

Han om någon har gett "spelförstörande moment" ett ansikte.

Inför säsongen bestämde klubbarna gemensamt - jo, faktiskt - att domarna skulle bli tuffare med att beivra spelförstörande förseelser på isen.

Miljövänlig?

För vilken gång i ordningen de gick ut nya direktiv till domarbasen Peter Andersson vet jag inte, men jag gissar att han - om han är miljövänlig - har en egen pappers-återvinningsstation utanför villan i värmländska Hammarö.

Sedan går det bara ett par omgångar tills spelarna börjar gnälla, tränarna rasa och sportcheferna frusta över den "nya" nivå, som de anser förstör och tar bort grundidén från sporten.

Domarna, som bara följer instruktioner, anpassar sig snabbt till gnällspikarna och vips är allt som vanligt igen.

I fjol Karabanov, i år NHL

Förra säsongen var det ryssen Sergej Karabanov - ni vet han som dömde efter regelboken i Karlstad - som fick sportcheferna och domarna att kalla till ett krismöte.

I år var det succén med nolltolleransen i NHL.

Klubbarna och domarbasen Peter Andersson beslutade så sent som i torsdags gemensamt - jo, faktiskt - att någonting måste göras åt ryggsäckshockeyn i elitserien.

I går kom regelboken fram igen och den här gången dröjde det bara en omgång tills kvidandet började.

Hallå, det är någonting jag inte riktigt förstår här.

Hur kan hockeyfolket, som själva bestämt nivån, från den ena dagen till den andra göra en kovändning i frågan?

Handlar det om schizofreni?

Ja, i bland börjar man faktiskt undra och nu är det upp till etablissemanget att en gång för alla bestämma sig vad den vill.

Och sedan hålla käften!

Synd om domarna

I NHL har den tuffare bedömningen också diskuterats, men efter 20 omgångar har alla utom slagskämparna - som numera saknar ett jobb att gå till - tystnat.

Det tar tid innan allting blir bra.

Jag tycker fruktansvärt synd om domarna som hamnat i denna evighetslånga såpa och jag är rätt imponerad av att de fortfarande har förståndet i behåll.

Nej, nu måste klubbarna gemensamt ta ett ansvar och redan i dag ska varje sportchef kliva ner i omklädningsrummet och berättat vad som gäller.

Om det nu är det är den här nivå som de vill ha i elitserien, vill säga?

Man kan aldrig veta med säkerhet.

Tisdag har nämligen förvandlats till onsdag.

Patrik Thornéus