Vakna upp, tränare

Patrik Thorneus: Våga vara lika tuffa som Boork

HOCKEY

HELSINGFORS

Bortskämda - och dessutom allvetande - ishockeyspelare finns det gott om och Leif Boorks agerande är inte ett dugg klandervärt.

Tvärtom.

Äntligen finns det en tränare som vågar ta beslut.

Och också stå för dessa i media.

Tommi Miettinen och Mikael Wahlberg håller förmodligen inte med mig om resonemanget, men ett tips till dem - om så är fallet - är att de går in på www.swehockey.com och läser statistiken för säsongen.

Och sätter den sedan i ett sammanhang.

Jag menar, killar som tjänar sexsiffriga belopp i månaden har naturligtvis krav på sig och då får man också räkna med att inte få åka på en betald semesterresa till Timrå en torsdag.

Är det så konstigt?

Nej, inte alls.

Infriar inte förväntningar

Brynäs har värvat Tommi Miettinen och Mikael Wahlberg för att de ska vara två av byggstenarna i stommen - och dessutom två potentiella poängkungar i elitserien - men ingen av dem har hittills lyckats.

Killarna har gjort 14 poäng - tillsammans - och det är inte försvarbart med tanke på deras ställning i klubben och deras trevliga månadslön.

Eller hur Micke?

Eller hur Tommi?

Visst, det finns spelare i laget som inte är i närheten av vad dessa två hemförlovade idrottsmän gjort för laget, men allting beror på vilka förväntningar som finns.

Finns fler anledningar

Varför ska Mathias Månsson - nykomling från allsvenskan - ligga före stjärnorna i poängligan när han bara har en tredjedel av deras månadslön?

Till exempel.

Det rimmar illa och jag är helt övertygad om att det också finns någonting annat bakom att Leif Boork tog det kontroversiella beslutet att lämna "stjärnorna" kvar i Gävle.

Han vill statuera exempel.

Varför sparkade han finländaren Vesa Viitakoski mitt under säsongen?

Han vill statuera exempel.

Väntad schism

Frågan var inte om det skulle bli schismer i Brynäs när Leif Boork kom till klubben - utan när. Han är känd för sina hårda nypor och jag tror att hans år utanför omklädningsrummet gjort honom ännu tuffare som idrottsledare.

Han har nämligen sett verkligheten.

Boork har som journalist, föreläsare och sportchef fått ett annat perspektiv på den dagliga tillvaron och sett människors kamp för att få vardagen att gå ihop - inte minst ekonomiskt.

Som ishockeyspelare har man det jävligt bra och det finns för få av dem som verkligen inser det.

Tyvärr.

Psykologiskt?

Nåja, jag är inte alls säkert på att Leif Boorks agerande i detta fall är speciellt psykologiskt, men samtidigt är det dags att någon ställer sig upp och vågar sätta nageln i ögat på alla överbetalade - så kallade - stjärnor.

Många tränare är i dag alldeles för rädda för att stöta sig med de inofficiella ledarna i lagen - mycket på grund av vad klubbarna satsat på dessa - men efter en snabbtitt på spelartrupperna inser man att det borde finnas fler tränare med Leif Boorks hårdhet och beslutsamhet.

Det är dags att vakna upp.

Patrik Thorneus