Jonas Nordquist Luleås segerskytt i förlängning

HOCKEY

Elitseriens formstarkaste lag Luleå Hockey tog fjärde raka segern på bortaplan. Matchvinnare blev Jonas Nordquist som pangade in 3–2 i förlängningen mot Timrå – och nu har Luleå tagit upp jakten på de fyra topplagen i elitserien.

– Luleå Hockey har en tråkig historia på bortais. Men nu har vi ett helt nytt lag som är sammansvetsat och jobbar hårt och bra, såväl hemma i Luleå som på bortais. Det ger resultat i form av många sköna poäng, konstaterade Luleåtränaren Roger Rönnberg nöjt efter segern i Timrå.

Rönnberg och de övriga Luleåledarna har all anledning att känna sig nöjda. Luleå och Timrå bjöd upp till årets bästa match i Timrås hockeyarena. En intensiv hockeymatch med många tuffa närkamper och ett högt tempo där båda lagen åkte skridsko i jakt på puck och fria ytor.

Warg spräckte rekorddrömmen

Timrå öppnade matchen hårdast och hade en intensiv press mot Luleåmålet, men Tero Leinonen, som var på jakt efter Djurgårdsmålvakten Thomas Östlunds mer än tio år gamla rekord utan insläppt mål, spelade mycket inspirerat och svarade för flera toppräddningar.

Luleå har en av elitseriens allra vassaste anfallsstyrkor i sin förstakedja – och det var också trion Vladimir Orszagh, Jonas Nordquist och Mikael Renberg som gav Luleå ledningen med Orszagh som målskytt framspelad av sina kedjekamrater.

Timrå gav dock direkt svar på tal – 24 sekunder senare spräckte Fredrik Warg Leinonens rekorddrömmar med ett isskott som smet in mellan benen på Luleås finländske målvakt. Det fattades drygt 17 mållösa minuter för att Leinonen skulle radera ut Östlunds rekord.

Johansson poängräddare

Mot ett formstarkt Luleå har man inte råd att göra några misstag. Det fick Timråbacken Teemu Alto bittert erfara då han tappade ut pucken över blålinjen i spel i numerärt överläge. Fredrik Hynning snappade upp pucken och helt fri med Mika Oksa i Timråmålet prickade Luleåforwarden otagbart in pucken i krysset.

Trots att Luleåspelarna verkade ha högre tempo och ett överläge på isen så drog norrbottningarna på sig ett antal onödiga utvisningar för hakningar och fasthållningar. Det straffade sig till slut, för med två spelare i utvisningsbåset var Luleå ett sårbart lag.

Timrås nye poängräddare Calle Johansson prickade in kvitteringen med ett tungt och välriktat slagskott.

Luleås segervapen förstakedjan slog åter till i förlängningen. Då 23 sekunder återstod hittade Jonas Nordquist skott rätt, fint framspelad av Mikael Renberg och Pavel Skrbek.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM