Åtta poäng av LHC:s nya superkedja

Gav seger i det heta derbyt

HOCKEY

Fyra mål och fyra assists – en ny superkedja är född i Linköpings HC.

Mikael Håkanson, Tony Mårtensson och Johan Lindström bjöd fullsatta Cloetta Center på högsta underhållning i toppmötet mot HV 71.

Östgötarna vann det heta derbyt med 5–3 och gav Jönköpingsgänget första förlusten på bortaplan den här säsongen.

– Extra skönt att vinna med tanke på hur de uppförde sig i torsdags. Vi var grymt taggade och skulle bara ta tre poäng, jublar kämpen och retstickan Mikael Håkanson.

Håkanson och Tony Mårtensson inledde i samma konstellation tidigare i höstas – då med Jonas Soling som tredje länk.

Men sedan den sistnämnde gjort allt annat än succé i sin nya klubb har tränaren Roger Melin testat andra formationer.

Melin hittade rätt

Nu verkar han ha hittat rätt. Trion svarade för en hyfsad premiär tillsammans hemma mot Färjestad i tisdags (då Lindström avgjorde i förlängningen), övertygade mer borta mot HV 71 i torsdags – och presterade en makalöst bra insats hemma mot HV 71 under lördagen.

Eller vad sägs om:

Johan Lindström, två mål och en assist.

Mikael ”Musse” Håkanson, ett mål och två assists.

Tony Mårtensson, ett mål och en assist.

– Vi har bara spelat tre matcher ihop än så länge, så man ska väl inte dra för stora växlar. Men visst känns det jäkligt bra. Alla har hög fart och vi verkar ju hitta varandra rätt okej, ler Håkanson.

– Musse gräver fram puckarna, Tony är spelgeniet och så är väl tanken att jag ska stå för målen, skrattar Lindström, som svarade för både 1–0 och matchavgörande 5–2.

5–2 kom efter ett nästan osannolikt snyggt anfall. Mårtensson bröt ett uppspel, skickade pucken vidare till Håkanson på kanten – som med en precis passning hittade Lindström fri framför Stefan Liv i gästernas kasse.

– Egentligen är det bästa för vår kedja att jag har så lite puck som möjligt och i stället smäller på. Blev nästan förvånad själv hur perfekt passningarna satt i dag, skojar Håkanson.

Bästa perioden hittills

Den andra perioden, som Linköping vann med 4–2, måste vara lagets överlägset bästa hittills i höst och även de mest underhållande 20 minuterna i Cloetta Center.

Efter en tät inledning förvandlade östgötarna 1–1 till 3–1 inom loppet av 20 sekunder i början av den andra.

– Vi tappade det mesta av vårt spel och kampanda. Det känns som att våra landslagsspelare har det lite jobbigt med orken för tillfället. Samtidigt spelade LHC väldigt bra och för eller senare kommer ju första förlusten på bortaplan, erkänner HV-tränaren Per Mårts, sedan den åtta matcher långa sviten brutits.

Gästerna reducerade visserligen till 5–3 (genom duktige David Fredriksson) i slutet av andra perioden, men var ändå aldrig nära.

Men precis som i torsdagens drabbning (4–4 i Jönköping) var det heta känslor och många utvisningar. HV 71 drabbades av nio tvåminutersutvisningar, och Linköping åtta – samt en tiominuters.

– Vi pressade och stressade dem till misstag och spelade mycket aggressivt. En riktigt bra insats från vår sida och det är viktigt att hänga med i toppstriden, säger hemmatränaren Roger Melin.

TT