Lotvonen avgjorde för Leksand

Men det höll på att bli 0–0 igen

HOCKEY

I tredje matchen kom första målet. Sedan också nummer två. Backen Kimmo Lotvonen blev stor matchhjälte när Leksand vann i förlängning över Djurgården, 2–1 (0–0, 0–0, 1–1, 1–0).

Mållöst i Ejendals arena i torsdags. I returmötet på Hovet såg det länge ut att bli samma siffror.

Men så bestämde sig backen Kimmo Lotvonen för att följa med i en kontring med knappt tre minuter kvar.

– Jag såg att domaren visade tecken för avvaktande utvisning. Då vågade jag följa med. Annars hade vi bestämt att säkra bakåt i första hand, sade Leksandsbacken.

Teemu Lassila klarade första avslutningen, från Oscar Steen, men var maktlös på returen.

Lotvonens mål såg ut att ge Leksand en välbehövlig seger men med 21 sekunder kvar forcerade Djurgården in 1–1 efter att ha plockat ut målvakten. Pucken gick i mål via Lotvonens skridsko.

– Synd. Vi var så nära att ta tre poäng, sade Lotvonen.

Ovan roll

Den finländske backen fick vänta en minut och tre sekunder in i förlängningen innan han definitivt iklädde sig matchhjältesrollen.

– Det var mycket folk framför mål så jag försökte skjuta högt.

Segerpucken gick via ribban, i ryggen på djurgårdsmålvakten Lassila, och in i mål.

Kimmo Lotvonen kom till Leksand redan i somras men skadade magmuskeln i den sista träningsmatchen. Därför var det här bara hans tredje match för säsongen. Och hans två första mål.

– Det var riktigt kul även om det normalt inte är mitt jobb att göra mål, sade han.

Dålig kvalitet

Annars höll matchen ingen högre kvalitet. Lagen hade mycket svårt att hitta någon rytm i spelet efter hela 47 utvisningsminuter – varav ett matchstraff på Marcus Kristoffersson i Djurgården – redan i den första perioden.

– Det var först nu vi kände av den nya nivån. Därför var det svårt för killarna att anpassa sig, sade Leksands tränare Per-Erik Eklund.

I den andra perioden var spelet stundvis så tamt att hela Hovet tystnade. Lite bättre fart blev det i den tredje då främst Djurgården lyfte sitt spel och i flera omgångar satte hårt tryck på Leksand.

Räddade frilägen

Om Lotvonen var den stora matchvinnaren var Tomas Duba nummer två. Den tjeckiske målvakten tog bland annat två frilägen när Djurgården pressade som hårdast.

– Djurgården var bättre än oss i tredje perioden så i det stora hela får jag vara nöjd med två poäng. Men det känns ändå frustrerande när vi var så nära segern, sade Per-Erik Eklund.

I och med kvitteringen i slutminuten kunde inte Leksand bryta sin tråkiga bortasvit mot Djurgården. På tolv matcher i Stockholm under 2000-talet har inte Leksand vunnit en enda gång under ordinarie tid.

Men två poäng och ett kliv närmare Södertälje i tabellen blev det.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM