Hyllningen till idolen

Frölundas matchhjälte om sin Pelle Lindbergh-hjälm: Jag har velat ha en sådan mask länge

1 av 2 | Foto: ANDERS DERos
höll nollan Mikael Sandberg tog chansen när skadade Tommy Salo vilade mot Södertälje i går. ”Sampan” spikade och Frölunda fick revansch.
HOCKEY

GÖTEBORG

Storstryk i Södertälje - och jakt på återupprättad heder i returen.

Då tog Mikael Sandberg på sig sin Pelle Lindbergh-mask i målet.

Och höll nollan.

- Den här segern var viktig. Vi blev ju förnedrade där uppe, säger han.

Efter 1-7 i Södertälje var det viktigt för Frölunda att vinna returen i Scandinavium.

Det gick vägen - tack vare väggen. Längst bak hade skadade Tommy Salo ersatts i målet av Mikael Sandberg, som höll helt rent.

- Viktigt för oss, eftersom vi släppte in sju mål i Södertälje (i torsdags) och blev förnedrade. Vi var ju tvungna att studsa tillbaka på ett bra sätt, säger Mikael Sandberg.

Första nollan

Tack vare 3-0 håller Frölunda liv i en lång svit där laget inte förlorat två matcher i rad.

Dessutom var det Frölundas första nolla i årets elitserie.

Och Mikael Sandberg fortsätter i målet. Tommy Salos lårskada från matchen i Södertälje har undersökts av läkare och prognosen är inte god.

- Vi vet ju inte hur Tommy reagerar på behandlingen, men normalt betyder en muskelbristning av den här typen att man vilar från matcher i tre veckor, säger lagets fysioterapeut Tommy Tingets.

Och Sandberg gör sitt jobb.

- Jag vet ju lika lite som alla andra om hur länge Tommy är borta, men det är ju bara att kliva in och ställa sig i båset om dom säger till.

Trygg målvakt

Mikael Sandberg har rutinen att inte hetsa upp sig i onödan. Han har tio säsonger i Frölunda och 27 matcher med Tre Kronor. Men det finns en liten detalj i hans spel som är ny - och får honom att skina upp som en sol:

Den nya hjälmen, målad av mask-artisten David Gunnarsson som den gamla typen av masker som bars av idolen Pelle Lindbergh, som omkom i en bilolycka för 20 år sedan.

- Jag har velat ha en sån mask länge, berättar "Sampan". Jag är trött på alla gamla örnar och indianer och allt annat som målvakter har på hjälmarna i dag.

- Pelle Lindbergh är ju en ikon. Jag minns fortfarande hur man satt framför tv-apparaten och såg honom spela OS i Lake Placid 1980.

Har du spelat med en riktig Pelle-mask, en som sitter direkt på ansiktet, någon gång?

- Ja, Pelle var ju en idol så jag har faktiskt köpt en sån och testade den på en träning en gång. Jag var livrädd, den kändes ju inte alls säker. Men den var cool!

Lika cool som en nolla i matchprotokollet.

Pelle Lindbergh hade varit nöjd.

Thomas Tynander