Norrman avgjorde Daladerbyt för Mora

HOCKEY

Med 52 sekunder kvar avgjorde Moras norrman Anders Bastiansen Daladerbyt mot Leksand med ett skott i krysset. En snygg avslutning av en match som tände till i sista perioden.

Mora vann med 3–2.

– Jag såg att målvakten var på väg att sätta sig ner, så jag hade inget annat alternativ, sade Bastiansen efter sitt första elitseriemål.

De två första perioderna, av det andra derbyt vid Siljan, var inte bra. Mora var lite vassare framåt och utnyttjade de chanser laget skapade. Kenneth Bergqvist satte det första och skymde Leksandsmålvakten Tomas Duba vid det andra, ett skott från Teemo Elomo.

Leksands Niklas Persson svarade för andra periodens prestation när han tog pucken vid eget mål, dribblade sig hela vägen fram till Moramålet men lyfte pucken över i friläge.

I sista perioden reducerade Calle Steen, som har ett förflutet i Mora, och Jesper Ollas kvitterade knappt tre minuter senare. Mora-ledningen tog timeout direkt och samlade sina trupper.

Fri från blålinjen

Efter kvitteringen drog Leksand på sig tre utvisningar, men då gick Moras spel i numerärt överläge helt i baklås.

Men bara 14 sekunder efter att båda lagen spelade med fullt manskap kom avgörandet. Leksand kom fel i ett flygande byte, och Atvars Tribuntsovs hittade Anders Bastiansen fri på offensiva blålinjen. Helt fri med Tomas Duba satte Bastiansen pucken i Dubas högre kryss.

– Härligt att göra mål, jag hade ett alternativ att lägga över pucken på backhand, men när målvakten var på väg att sätta sig lyfte jag pucken, sade Bastiansen.

Bakbundet Leksand

Bastiansen hade en fullträff i den officiella statistiken före matchen, men behöll pucken han satte bakom Duba.

– Jag blev felkrediterad för ett mål borta mot Timrå. Nu ska jag lägga pucken hemma i ett skåp, sade Bastiansen.

– I sista perioden blev vi alldeles för stillastående när Leksand gjorde sina mål. Men det viktiga var att vi vann matchen, fortsatte han.

Redan på torsdag möts lagen igen, i Leksand.

– Då ska Mora inte få det lätt, det kan jag lova. Det känns på något sätt som vi är bakbundna, det är ingen bra känsla. Det behövs att någon kliver fram och gör det lite oväntade, sade Leksands Calle Steen.

Sune Karlsson/TT