Trögstartat FBK åkte ifrån Djurgården

Strömberg: Vi åker skridskor och det betalar sig

HOCKEY

Djurgården har ingen fullpoängare på bortais ännu i elitseriehockeyn. I Karlstad hängde stockholmarna bra med i en period. Sedan tog de många utvisningarna ut sin rätt.

Via två mål i numerärt överläge kunde Färjestad skrinna ifrån till säkra 3–0 (0–0, 3–0, 0–0).

– Vi åker skridskor och det betalar sig, sade Leif Strömberg, tränare i Färjestad, om gästernas utvisningar.

Tränarkollegan i Djurgården, Hans Särkijärvi, var inte lika munter.

– Vi fick inte vara med och spela i andra och tredje perioden. Det kändes som om vi var fyra mot fem utespelare mest hela tiden, sade Särkijärvi.

Domaren Robert Lahti blåste sju utvisningar för Djurgården i mittenperioden, fem av dem resulterade i numerära underlägen. Mika Strömberg och Nichlas Falk drog på sig personliga straff som inte belastade laget.

Färjestad, som klarade sig undan botbänken i andra perioden, gjorde två mål i spel fem mot fyra. Jonas Höglund visade vägen i målprotokollet redan i andra periodens första byte. Med matchens soloprestation dribblade han två spelare och stänkte in pucken i krysset bakom en maktlös Mattias Andersson, målvakt i Djurgården.

Målet fick matchbilden att väga över till Färjestads fördel.

Trögstartat FBK

– I den första perioden var det mest ställningskrig. Vi skapade tre till fyra 2-1-lägen som vi måste förvalta om vi ska vinna en sådan här match, sade Särkijärvi.

Färjestads lagmaskin var trögstartad, märkt av 6–2-förlusten mot Mora i lördags.

– Det syntes att inte allt var som det skulle i första perioden. Vi tog sena beslut och var allmänt saktfärdiga. Vi hittade inga spelvägar och tappade puck ofta, sade Leif Strömberg.

Färjestadstränaren blev desto gladare när Thomas Rhodin skickade in 2–0-pucken i nät med en backhand. Djurgårdsförsvaret försökte rensa undan en målvaktsretur, då Rhodin snappade upp gratisläget.

Blott 13 sekunder före periodvilan fick Mathias Johansson fritt fram efter tekning och dribblade enkelt bort Mattias Andersson med en backhanddragning. Målet, som var FBK-centerforwardens tionde för säsongen, sänkte definitivt Djurgården.

– Vi spelade av den tredje perioden och utnyttjade Djurgårdens brister, sade Leif Strömberg.

Revansch för Henriksson

Mattias Andersson gjorde sin andra elitseriematch och kan inte lastas för något av målen.

– Serien är lång och vi behöver hålla igång båda våra målvakter. Skador kan inträffa, kommenterade Hans Särkijärvi varför ordinarie förstemålvakten Teemu Lassila vaktade båsdörren och inte målet.

Färjestads Daniel Henriksson revanscherade sig för Moramatchen då han blev utbytt redan i första perioden efter några mindre lyckade ingripanden. Mot Djurgården stod Henriksson att känna igen. Nollan var FBK-målvaktens andra för säsongen.

Sportbladet-TT

ARTIKELN HANDLAR OM