HV 71 ny serieledare – efter seger mot mästarna

4–2 i Kinnarps Arena

HOCKEY

Det blev hemmaseger med 4–2 i seriefinalen mellan HV71 och Frölunda.

En riktigt hemmagjord hemmaseger dessutom.

Det var nämligen ett gäng HV-fostrade spelare som avgjorde.

Foto: Aftonbladet/Arkiv
HV upp i topp. Johan Davidssons HV 71 toppar elitserien efter 4–2-segern i toppmötet med Frölunda.

HV:s unge forward David Fredriksson har väntat på genombrottet i ett par år. Oftast har han bara suttit på bänken, men 20-årige Fredriksson är noterad för totalt 50 matcher i HV. De första 46 gick han mållös, men på de senaste fyra har det blivit tre mål.

Genombrott är väl mycket sagt, men utvecklingskurvan verkar onekligen på väg åt rätt håll. Mot Frölunda lyfte Fredriksson in 2–0 bakom Mikael Sandberg.

– David är inte bara stor, han har riktigt bra händer också. Förra säsongen vann han vår skytteliga i träningsmatcherna, så han har potential. Kommer David i rätt lägen är han en bra målskytt, sade HV-tränaren Pär Mårts.

HV-produkter i fokus

Fredriksson var inte ende HV-produkt som gjorde mål. 1–0 sköt Johan Davidsson och 3–0 gjorde Martin Thörnberg, två killar med rötterna i Jönköping. Dessutom gjorde Björn Melin, även han en lokal förmåga, en suverän uppåkning med pucken genom hela Frölundaförsvaret, matchens klart bästa prestation.

– Jag vet inte om det är extra roligt att det är Jönköpingskillar som gör målen, men vi har ju medvetet försökt att få tillbaka spelare som kommer härifrån. Det ger en viss trygghet att ha ett gäng sådana killar i truppen, konstaterade Pär Mårts.

Esbjörs reducerade

Vid 3–0 såg det inte alls bra ut för Frölunda, men Jonas Esbjörs reducering gav hopp till göteborgarna. 3–1 inför tredje perioden blev dock 4–1 när Andreas Karlsson inledde slutperioden med att sätta pucken i krysset när han kom fri i numerärt underläge.

Arto Tukios 4–2 gjorde att matchen levde, men smart försvarsspel av HV gjorde att Frölunda aldrig kunde hota på allvar. Några chanser fick man att komma ikapp, men Stefan Liv höll tätt.

– Det var ju ändå rätt killar (Niklas Andersson och Tomi Kallio) som fick frilägen, där skulle vi definitivt gjort mål, konstaterade Frölundatränaren Stephan Lundh.

Under slutminuterna var HV:s försvarsspel så bra att Frölunda inte ens fick några bra lägen att ta ut målvakten Mikael Sandberg.

– Jag vet inte om det hade varit bättre att förlora med 5–2, muttrade Lundh.

Tre poäng till HV alltså, och Jönköpingslaget tar därmed över serieledningen från Frölunda. Returmöte i Göteborg på torsdag.

Staffan Runemo/TT