Målexplosion sänkte Södertälje

HOCKEY

I över 44 minuter var det segt, trögt och tråkigt. Sedan exploderade Linköpings HC.

På mindre än fem minuter förvandlade östgötarna 1–1 till 4–1 och Södertälje kunde snabbt glömma planerna på en skräll.

– Det kändes hela tiden som att vi hade en växel till att lägga in. Och då var det ju liksom inget snack, ler forwarden Jussi Tarvainen.

När Linköping höjde tempot hade Södertälje inte en chans att hänga med. Inom loppet av fyra minuter och 50 sekunder small det tre gånger bakom Ratislav Stana i gästernas kasse. Johan Lindström, Ulf Söderström och Sami Torkki lyckades med vad så gott som alla spelare i Södertälje inte klarat av.

Det kändes ungefär som att när östgötarna ville avgöra matchen, gjorde det man också.

– Vi har ett härligt självförtroende och det krävs mycket för att slå oss på vår hemmaplan, säger Tarvainen, efter den 30:e poängen av 33 möjliga och hela 38–14 i målskillnad i Cloetta Center.

Inget skönspel

De enda tappade poängen hittills kom mot Luleå (0–0) och Färjestad (3–2 efter förlängning). Annars har samtliga motståndare tvingats åka hem med en nolla i kolumnen.

Frånsett explosionen i sista perioden bjöds de 7455 åskådarna knappast på något skönspel. Snarare var det många gånger så segt att man kan förstå om någon åskådare somnade till.

Mötet var så långt från lördagsmatchen mellan Linköping och HV71 i samma arena man kan komma.

Inget vidare tempo, många felpass och inte den rätta koncentrationen som krävs i avslutningarna.

Det brukar kallas serielunk.

– De fyra senaste matcherna har vi bara mött topplagen och även om det inte ska bli så, finns förstås risken att man går ned sig lite när man spelar mot ett bottenlag, erkänner Tarvainen.

Fyra fullträffar

Jussi gav i alla fall Linköping ledningen efter knappt halva den andra perioden genom ett snabbt direktskott i power play. Hans första mål sedan den 8 oktober hemma mot Mora. Hittills har det bara blivit fyra fullträffar för den normalt sett pålitlige poänggöraren.

– Det var 15 omgångar sedan jag satte en puck senast och det är klart att man har hunnit fundera en del sedan dess. Men det viktigaste är att jobba hårt så lossnar det snart.

Södertälje hade strax innan missat både en straff och ett friläge – genom Dragan Umicevic bägge gångerna.

Till slut lyckades dock gästerna spräcka Fredrik Norrenas nolla. På en av hemmalagets många och onödiga utvisningar styrde Justin Mapletoft in kvitteringen i slutet av den andra perioden.

Men det blev bara ett tröstmål. Södertälje åkte på 14:e förlusten på 22 omgångar och dessutom vred viktige Anders Burström axeln ur led.

– Han blir borta ett tag och det är förstås ett tungt avbräck, suckar tränaren Ulf Taavola. Dessutom svider förlusten surt så in i helvete. Vi pressade verkligen Linköping i två perioder och kunde ha varit i ledningen då.

Joakim Löwing/TT