Leksand tog revansch i derbyt mot Mora

HOCKEY

Leksand

Leksand tog snabb revansch på Mora. I en fullsatt Ejendals Arena vann Leksand med 2-1, sedan matchens dominant Kimmo Lotvonen avgjort.

- Otroligt skön känsla efter målet. Det var också en mycket viktig seger för oss. Än har vi hoppet kvar, sade Lotvonen efter matchen.

Leksandspelarna var rejält tända och behövde vinna. Ytterligare en förlust och vägen till kvalserien hade varit helt utstakad.

Men Leksand hamnade i brygga när Kalle Kerman gjorde 1-0 för Mora under en av väldigt många utvisningar i första perioden. Spelet var inte mycket att hurra för, det blev sönderryckt och någon karaktär hittade matchen egentligen aldrig. Leksands kvittering (Jiri Bicek) i slutet av första perioden kom också i spel fem mot fyra, men var inte frukten av något direkt organiserat spel.

Många utvisningar

Andra perioden bestod också mest av utvisningar. Mora spelade fem mot tre i över en minut utan att göra ytterligare mål på Tomas Duba i Leksandsmålet, som till slut blev rena väggen. Duba har också fått en egen sång av Leksandsklacken.

- Jag hörde det, sade han efter matchen.

- Men egentligen ska de inte sjunga för mig. Hela laget gjorde en väldigt bra insats, speciellt i försvarsarbetet och det var en fröjd att spela.

När Duba en gång i andra perioden var ute på utflykt och gav Moras Eric Johansson öppet mål dök Leksands Elias Granath upp som en räddade ängel och räddade liggande på isen.

- En ren reflex att kasta sig, det var enda chansen. Känslan när pucken träffade mig var riktigt skön, sade han.

Lotvonen avgjorde

Granath började matchen på bänken men sedan Leksand fått Ladislav Benycek skadad och Magnus Österby utvisad för resten av matchen fick han speltid. Dock inte lika mycket som Kimmo Lotvonen som spelade dubbla skift, ibland mer.

- Jag trivs med att spela mycket, sade Lotvonen som fått Leksands försvar mycket mer stabilt sedan han kommit tillbaka efter skada.

Lotvonen gjorde Leksands segermål, även det i spel fem mot fyra.

- Det har inte fungerat speciellt bra för oss med en spelare mer på isen tidigare. Men nu fick vi göra mål, mycket viktigt. Vi har inte skjutit tillräckligt mycket och vi har heller inte haft någon trafik framför motståndarnas mål. Vi har pratat mycket om det och det kändes bättre i denna match. Nu vågar vi kanske oss på att göra lite svårare kombinationer i framtiden, sade Lotvonen.

Trots förlusten är Mora kvar på slutspelsplats. Leksand är nu åtta poäng efter Djurgården, som finns närmast över slutspelsstrecket.

Sune Karlsson/TT