– Våra fans gav oss extra energi

Kimmo Lotvonen fixade Leksands fjärde seger

HOCKEY

LEKSAND

Leksand jublar över en trepoängare igen.

Det var 20 dagar sen sist...

Finske storbacken Kimmo Lotvonen, 29, sköt segermålet mot Mora.

– En underbar känsla, log han när slutsignalen gått.

Leksands segrar : 22 oktober: Leksand–Modo 3–5. 5 november: Leksand–Brynäs 4–1. 19 november: Djurgården–Leksands 1–2, mål i sudden. 24 november: Leksand–Mora 2–1

I måndagens derby mot Mora hade Leksand marginalerna mot sig.

I går var de på de blåvitas sida.

Först målet från Lotvonen, med knappt fyra minuter kvar av tredje perioden – sedan några makalösa räddningar av målvakten Tomas Duba minuten kvar.

– För oss var det här en oerhört stor seger. Vi fick vinna mot ärkerivalen Mora i vår hemmaarena. Dessutom tog vi tre poäng och knaprade in lite på de övriga lagen, säger Lotvonen.

– Slutet på matchen var underbart. Våra fans gav oss extra energi och de var värda den här triumfen, säger Lotvonen och torkar svetten ur pannan.

Mer speltid i Leksand

Kimmo gjorde inga mål i den finska ligan med Kärpät i fjol. Men nu är han redan uppe i tre stycken på fem matcher, efter att ha varit magmuskelskadad de första 18 matcherna.

Vad är förklaring till målskörden?

– Jag får mer speltid här. Men glöm inte att jag gjort ett i egen kasse också, mot Djurgården, säger Lotvonen.

Leksand, seriens sämsta lag i powerplay, lyckades med två mål den här gången?

– Vi försöker spela lite enklare nu, och ha mer folk framför kassen. I kväll gick det bra och det är nog viktigt framöver för det verkar bli mycket utvisningar i matcherna med den nya nivån, förklarar Lotvonen.

Annars var Leksand i brygga nästan hela den första perioden. Ett tidigt mål av Moras specielle målskytt Kalle Kerman – i numerärt överläge – gav hemmaspelarna en ny dos ångest.

– Men Lotvonen är en jätte i flera bemärkelser. Han är inte bara stor till storleken, han är stor i spelet också. Med hans trygghet, och hårt arbete på flera andra håll växte vi in i matchen igen, berömde lagkaptenen Niklas Persson.

Leksand storebror

Jiri Bicek, slovaken som nu är Leksands bäste målskytt med sex fullträffar, var en annan av matchvinnarna. Hans 1–1-mål var både vackert och gav hemmalaget luft under vingarna.

Målvakten Tomas Duba hade också sin del i segern. Vid ett tillfälle i den andra perioden höll han dock på och ställa till det vid en ”utflykt” ut till blålinjen, och backen Elias Granath fick agera målvakt istället.

I måndags tyckte Moras starke man Jan Simons att Mora tagit över titeln ”storebror”. I går tyckte Leksandsledningen att ordningen var återställd.

Det växlar mellan trätobröderna.

Pelle Marklund ([email protected])