Svackan fullskalig men tillfällig – i april avgörs det

HOCKEY

Det som tidigare kanske var lätt malande huvudvärk för Frölundas ledning har nu förvärrats.

Nu talar vi fullskalig migrän.

Det är inte mycket som stämmer på isen – när det verkligen gäller.

Inga knivar är slipade och motorsåg äger

jag inte ens.

Det finns ingen anledning att hoppa på ett av Sveriges bästa hockeylag och anklaga dem för att spela kasst, när det bara handlar om vad jag tror är en tillfällig svacka.

Men när jag nu dragit på mig både hängslen och bälte måste veckans analys innehålla följande:

Förstafemma borta

Den svacka jag tidigare varnat för, när kollegor varit imponerade, är nu fullskalig. Inte ens förstafemman fungerar, kanske är den till och med det hjuls som bär minst just nu. Det är ängslig hockey, det krånglas vid blålinjerna, det som tidigare såg ut som ett naturligt passningsspel är i dag ett ständigt sökande efter isytor – med temposänkning som följd.

Visst var första perioden mot mäktiga HV 71 bra, Stefan Liv räddade sitt lag, men det som säkert oroade många var mittperioden – och sedan den märkligt svaga tredje perioden, när det gällde som mest.

När Frölunda spelar under press klarar det inte trycket, just nu.

Brann i hjärnan

Publiken visade sitt missnöje genom att busvissla och det kändes ovanligt.

Frölunda hade chansen att kvittera under slutminuterna, men tyvärr brann det i hjärnan på en av backarna och vips var laget fyra man på isen och matchen förlorad.

Vem som slarvade här eller där kvittar ju, vad det handlar om nu är en kollektiv svacka. När några enstaka spelare agerar förvirrat (ett tag såg det ut som några av dem markerade varandra) så sprider sig det. Därav tränarnas troliga migrän.

Frölunda är som LOST

Men det här är, som skrivits, förmodligen tillfälligt. Det är ju i april det avgörs.

Vill till sist bidra på mitt eget sätt, för att om möjligt skapa en bild av det aktuella läget. Om matchprogrammen även i fortsättningen ska ha någon slags filmkänsla föreslår jag inför matchen mot Linköping ett omslag från en populär tv-serie:

LOST.

För själva bilden bör hela Frölundas trupp framför ställas upp kameran och få hård motvind i ansiktet, precis som i originalet. Himlen bakom spelarna får gärna vara så där lagom mörk, lite som ett övergående oväder.

Thomas Tynander