Färjestad vann offensiv tillställning

Leksand stod upp bra

HOCKEY

Toppen mot botten i elitserieishockeyn.

Då bjöds det inte på någon överraskning. Färjestad slog Leksand med 4–2.

– Jag är inte nöjd med resultatet men jag är nöjd hur vi stod upp och tog kampen, sade Per-Erik Eklund, tränare i Leksand.

Matchen i Karlstad bjöd stundtals på mycket bra underhållningsvärde, mycket tack vare att båda lagen verkligen ville gå på offensiven när tillfällen dök upp. I första perioden var det nästan bara Färjestad. Hemmalaget, med två raka segrar i ryggen inför Leksandsmatchen, spelade med högt pucktempo och kom i den ena anfallsvågen efter den andra.

Efter många bra chanser var det Jörgen Jönsson som med ett snärtigt handledsskott lyckades spräcka Johan Backlunds nolla.

– Det enda jag kan anmärka på efter första perioden var att vi borde ha varit tyngre på djupet. Vi skulle ha avgjort matchen sett till vårt spelövertag, menade Leif Strömberg, tränare i FBK.

Leksand tog över

I andra perioden ryckte Leksand upp sig ordentligt och vände på matchbilden, i alla fall inledningsvis. Jiri Bicek kvitterade i powerplay, snyggt framspelad av Oscar Steen, samme Steen som i våras lämnade FBK för Leksand. Målet blev emellertid en väckarklocka för Färjestad som på nytt kopplade greppet om matchen genom två snabba mål. Först slog Thomas Rhodin in Backlunds retur till 2–1, sen lirkade Jesper Mattsson in 3–1 kort efter.

– Vi gör några individuella misstag och det utnyttjar Färjestad. Ändå måste jag vara nöjd med andra perioden. Tyvärr hade vi en olycksminut, menade Leksandstränaren Per-Erik Eklund.

Leksand mobiliserade för en sista offensiv i tredje perioden. Magnus Hedlund lyckades också reducera till 2–3 i powerplay. Masarna hade faktiskt bud på en kvittering men Daniel Henriksson i FBK-målet lyckades hålla tätt.

Jönsson punkterade

När Jörgen Jönsson gjorde 4–2 kändes matchen avgjord, något Per-Erik Eklund höll med om.

– Då gick luften ur oss.

Leksand förtjänar ändå beröm för insats. Oscar Steen var lagets bäste spelare.

Färjestads bäste var Jörgen Jönsson som börjat visa OS-form efter landslagsuppehållet.

– En skön seger för oss. Visserligen finns det en topp och en botten i tabellen men man ska ha klart för sig att det inte är så himla lätt att ta sådana här segrar. Lagen därnere krigar desperat för alla poäng, sade Leif Strömberg, tränaren i Färjestad.

TT