Övervakning – en succé...

Åttonde raka segern - här är förklaringen till Luleås otroliga svit

Foto: Joakim Nordgren, Thor lindgren
tränarna ser allt Luleås system med tre tränare, varav en sitter högst upp och videofilmar allt som händer och sedan visar de viktigaste detaljerna i pauserna, har lett till åtta raka segrar.
HOCKEY

LULEÅ

En videoövervakning som få känner till.

Sedan visning och rådslag i pausen.

Luleås tretränarsystem har blivit en succé och mot Timrå kom åttonde raka segern.

- I Philadelphia hade vi en jävla massa segrar i rad men jag undrar om vi hade åtta, jag tror inte det, säger Luleåstjärnan Mikael Renberg.

På Coop Arenas högsta punkt sitter han; Luleås tredjetränare Roger Rönnberg.

Lite av en doldis men med ett mycket viktigt uppdrag.

Tillsammans med en assistent noteras varje sekvens i spelet. När pausen sedan kommer går han ned till omklädningsrummet med datorn.

- Det tar två minuter att plocka fram ett moment, inte mer. Ibland visar vi det också för spelarna på videon i omklädningsrummet men oftast är det vi tre tränare som tittar, säger han.

Vinner även borta

Data/videosystemet används på hemmaplan såväl som på bortaplan.

Det har förvandlat Luleå till en vinstmaskin.

- Tidigare år har vi haft några ur tävlingskommittén som hjälpt oss att analysera motståndet men då har det bara handlat om hemmamatcherna, säger assisterande tränaren Jens Hellgren.

Luleå är laget som haft enormt svårt att ta poäng på bortais men som plötsligt tagit fem raka bortasegrar.

Mot Timrå kom åttonde raka segern.

- Jag är otroligt imponerad av killarna, hur de förbereder sig. Vi spelar varannan dag, det är inte så jävla enkelt att ladda om hela tiden men vi har lyckats, säger Renberg.

Luleå öppnade stenhårt och Renberg spelade fram backen Jan Sandström som gjorde 1-0 redan efter 1.18. Förstakedjan där han spelar med Vladimir Orszagh och Jonas Nordqvist var än en gång bäst på isen.

Fördel med tre tränare

Tillsammans med Luleås tretränarmodell är det kanske den främsta orsaken till varför laget gått fram som en ångvält i Norrland och Dalarna.

- I NHL hade vi alltid huvudcoach och två assisterande. Det är en klar fördel när det gäller att analysera både det egna och motståndarnas spel, säger Renberg och fortsätter:

- Sedan tar Roger sig an de yngre spelarna som annars har en tendens att bli bortglömda. Han kör stenhårt med dem så när de kommer in i laget är de riktigt på tårna.

I första periodpausen plockade Roger Rönnberg fram datorn.

- Vi tittade på våra uppspel och blev eniga om att backarna var tvungna att hjälpa varandra mer för att vi skulle få bättre förstapass mot deras försvar, säger han.

Hyllar modellen

Huvudcoachen Slavomir Lener har gjort succé i elitserien.

- Men utan dem skulle jag haft det mycket tuffare som coach, säger huvudtränaren Slavomir Lener och syftar på Rönnberg och Hellgren.

Enligt Rönnberg är fler elitserieklubbar på väg att satsa på tre tränare.

Timråtränaren Mikael Andersson utesluter inte att man tar efter Luleås modell.

- Det finns idéer på det men inget är bestämt, säger han.

Huvudtränare

SLAVOMIR LENER

Videobevakning

ROGER RÖNNBERG (ass.tränare)

Coacha backar

JENS HELLGREN (ass. tränare)

Har vunnit allt i november:

Joakim Nordlund ([email protected])