Schkandal

Tyske domaren döms ut av både Taavola & Mårts: Nivån måste vara betydligt högre

1 av 3 | Foto: KAI REHN
inte poppis Den tyske domaren Richard Schuetz fick inget bra betyg av HV 71:s och Södertäljes tränare efter matchen i går.
HOCKEY

Jönköping. HV71 vann klart mot Södertälje - trots det sågar Per Mårts den tyske domaren Richard Schuetz längs fotknölarna.

- Jag är för domarutbytet, men det här är skandal. Det måste vara betydligt högre nivå om man ska döma i Sverige, dundrar HV-tränaren Mårts.

Han pustade ett par gånger. Irritationen över domaren Richard Schuetz tog på krafterna.

- Jag var tvungen att kliva bak i båset i tredje perioden för att lugna ner mig. Han hittar saker som är långt ifrån utvisning för att i nästa sekund inte ta för de spelförstörande momenten som till exempel interference.

Petigt dömt

Mårts fick medhåll från Södertäljetränaren Ulf Taavola.

- Jag håller med, så som det var i dag är skandal. Han är inte konsekvent, säger Taavola.

Per Mårts menar att bedömningsnivån i går var alldeles för petig och att det sätter väldiga griller i huvudet på spelarna. De skärpta direktiven på att beivra spelförstörande moment som interference, hakning och fasthållning gillar han inte alls.

- Jag gillar inte det som hänt. Jag vill också ha bort alla hakningar och sånt i mittzon men vi ska inte ha någon ny idrott, i dag får man knappt ta på varandra. Vi får egentligen inte kommentera domarinsatsen men när det blir så här lider jag med spelarna, säger Mårts.

Trots att han tycker att domarinsatsen i går var under all kritik är han positiv till det internationella domarutbytet.

- Han (Schuetz) hade kanske fått ett papper på svenska om de nya direktiven. Nej, jag ska inte skämta om domaren utan jag tycker att utbytet är viktigt. Men det måste vara betydligt högre nivå än det var idag.

Davidsson nöjd

Något förslag på hur man kan göra det bättre?

- Jag vet inte. Han ska väl döma i morgon (söndag) och då får vi hoppas att han har en bättre dag.

HV 71:s lagkapten Johan Davidsson tycker att det är viktigt att ha en god relation till domarna.

Något som kan vara svårt med internationella domare.

- Jag tycker att han kommunicerade mycket bra, pratade bra engelska, men han gjorde nog inte sin bästa match. Visst är det en fördel om man kan bilda någon sorts relation till domarna vilket kanske kan vara svårare med internationella domare som inte är här så ofta.

Marcus Nyenger