Jörgen Jönsson sänkte Leksand

HOCKEY

Färjestad vann med 1-0 i Leksand, målet tidigt inprickat av Jörgen Jönsson. Därmed kunde Färjestad summera 15 av 18 poäng i sin derbygrupp.

– Bra för oss, sämre för andra. Men vi är glada för poängen och det ser allt bättre ut för laget, sade Jönsson.

Derbygruppernas existens i elitserien har diskuterats de senaste dagarna. För Färjestad var årets derbygrupp ett plus, laget tog 15 av 18 möjliga poäng på de sex matcherna. Innan derbygruppsmatcherna spelades hade Färjestad 31 poäng på 19 matcher. Bara Mora lyckades besegra värmlänningarna i derbygruppen.

– Visst har det varit bra för oss och det finns de som har det värre, Södertälje för exempel som hamnat med tre topplag. Vi hade kanske vunnit matcher mot topplagen också, men inte fem av sex, sade Jönsson efter matchen.

– Idén med derbygrupper var bra från början men nu känns det som det är passerat, fortsatte han.

Det var Färjestad som satte full fart och dominerade första hälften av första perioden totalt. Tomas Duba i Leksandsmålet stred tappert men när han gjorde ett litet misstag var Jörgen Jönsson framme och petade in ett välförtjänt ledningsmål, som också skulle visa sig bli segermålet.

– Vi börjde bra och skapade mycket. De två första perioderna ska vi vara nöjda med, då ägde vi matchen. Men i sista kom Leksand tillbaka och då kunde lika gärna någon puck hamnat i vårt mål, sade Jönsson.

Hans analys var klockren. I sista perioden tappade Färjestad helt farten, blev tillbakapressade. Men Leksand hade varken rätta turen eller skickligheten när kvitteringsmöjligheterna dök upp.

– Poängen är vi nöjda med och jag tycker också det pekar åt rätt håll. Under uppehållet fick vi chansen att förbättra det som inte fungerade och det känns som att alla i laget har roligare när vi spelar, sade Jönsson.

För Leksand blev det totalt sex poäng i derbygruppen, fyra färre än Mora men samtidigt tre mer än Djurgården.

Efter halva serien är Leksand fortfarande sist och ska laget uppåt i tabellen krävs det att laget tar vara på de chanser som skapas. Bland annat spelade Leksand fem mot tre i över två minuter utan att lyckas skapa en enda riktigt het målchans framför Daniel Henriksson.

TT