Gott nytt juniår!

Svenska mästarna matchar flest tonåringar i Elitserien

Foto: Thomas Johansson
Målvrål Kiril Starkov skriker ut sin glädje efter att ha gjort sitt första elitseriemål.
HOCKEY

GÖTEBORG

Inget elitserielag använder så många juniorer.

Igår ställde Frölunda sex tonåringar på isen mot Leksand och vann enkelt.

– Dom kommer att bli värdefulla för oss längre fram, säger Stephan Lundh.

Elitserielagen väljer olika sätt att bygga sina lag. Sedan en tid har Frölunda målmedvetet valt att prioritera juniorverksamheten och på så sätt slippa alltför många dyra värvningar. Än så länge har det slagit väl ut med två SM-guld de senaste tre åren med många egna spelare i laget.

– Det är enormt roligt att se ungdomarna. Dom får inte så mycket istid men tar vara på varje sekund ute på isen, berömmer Lundh.

Till gårdagens sex juniorer ska läggas Sebastian Karlsson och Anton Axelsson som är i Kanada och spelar junior-VM. Dessutom har målvakten Joel Gistedt gjort succé i tre matcher när Salo och Sandberg varit borta, och unga jättelöftet Jonas Ahnelöv som är skadad.

Första elitseriemålet

Igår fick Kirill Starkov och Morten Madsen chansen i andra- och tredjefemman och visade att de växte med uppgiften. Ryskdanske Starkov gjorde sitt första elitseriemål när han gick runt kassen och vinklade in en backhand.

– Jag gör så sällan mål nuförtiden att jag glömt hur man firar, sa Starkov, som ropades in tre gånger av publiken efter matchen.

Sparar du pucken?

– Jag vet inte, jag bryr mig inte så mycket om sånt men jag tror att Johnny Oduya tog den åt mig.

Frölundas andre dansk, Morten Madsen, har spelat sporadiskt under säsongen men igår gjorde han en bra match i andrafemman.

– Det är mycket mer jobb utan puck i elitserien och självklart är alla spelare mycket större och starkare, förklarar han.

Dessutom gör Frölundas vilja att satsa på unga egna spelare att man har stor möjlighet att knyta till sig många av de bästa ungdomsspelarna tidigt. Och de som kommer får en starkare förankring och känsla för klubben.

En annan fördel är självfallet ekonomin. Därför har Frölunda medvetet valt att dels behålla eller skaffa spelare med stark karaktär, dels plocka hem spelare som tidigare spelat i Frölunda.

Självfallet måste kvalitén på juniorerna vara så pass hög att laget fortfarande kan vara med i toppen av elitserien.Så här långt fungerar det.

FÖRTYDLIGANDE

Martin Strömberg, Thomas Tynander